A szakképzés újraépítésén lehet a hangsúly, 2030-ra minden munkavállaló négyévente vehet részt képzéseken – írja a Világgazdaság.

Most érte el a munkaerőpiac a normális feszességét

– mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. A probléma az, hogy a szakképzés leépült, ezért jelenhetett meg a munkaerőhiány.

A foglalkozások 5 százaléka automatizálható jelenleg, azonban ez az arány 60 százalékra növekedhet, ezzel a teljes munkaerő 30 százaléka váltható ki.

Fel fognak értékelődni azoknak a munkaköröknek a szerepe, amelyeknél a robotok nem helyettesíthetik az embert, György László a tanári hivatást emelte ki példaként.

Tudományos parkokat szeretnénk létrehozni a magyar egyetemek köré, ezek tulajdonképpen innovációs központként működnek, és a magyar kkv-k rendelkezésére állnak – beszélt az innovációs tervekről az ITM gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára.

Az egyik ilyen lehet a határidőre és költségkereten belül megépülő zalaegerszegi önvezető tesztpálya.

Mivel nekünk van az egyik legjobb 4G hálózatunk, ezért szeretnénk továbblépni, és az 5G irányába mozdulunk el, ráadásul Palkovics László, az ITM vezetője a hét második felében jelenti majd be a legújabb innovációs koalíciót. Az ITM államtitkára hangsúlyozta: az oktatásra is nagy hangsúlyt fektetünk, 2030-ra minden munkavállaló négyévente képzéseken vehet részt.

Magyarország leányvállalat ország, ezért a folyamatok innovációjával lehet növelni a hozzáadott értéket – mondta Tálos Péter, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnöke. A termékinnovációt a nagy multik az anyaországban tartják, így ebbe az irányba nem lehet indulni.

Tálos Péter lehetőségnek nevezte a munkaerőhiányt, mivel az innováció irányába tereli a vállalatokat, ezzel enyhíthetnek a hiányzó munkaerőn.

Tálos Péter hozzáfűzte: a bérköltség és az automatizáció között még olyan nagy különbség van, hogy Magyarországon még nem éri meg robotizálni a legtöbb iparágban, ráadásul a technológia még sok esetben nem alkalmas egyes munkakörök kiváltására.

Forrás: Világgazdaság