A magyar háztartások 57 százalékának rontotta a pénzügyi helyzetét a járvány – derül ki az IMAS International felméréséből, amelyet az Erste Csoport megbízásából végeztek. A válaszadók 39 százaléka kisebb, 18 százalék nagyobb mértékben szenvedte meg a járványt anyagilag. A HVG cikke.

A megkérdezettek 18 százaléka több pénzt tesz félre most, mint a válság előtt. Az ő átlagos megtakarításuk 23 százalékkal, havi 29 400 forintra nőtt. A felmérést ugyanolyan módszertan szerint Közép- és Kelet-Európa hat másik országában is elvégezték, ekkorát egy helyen sem emelkedett a megtakarítás összege.

Amikor arról kérdezték az embereket, mire spórolnak, a magyarok

  • 48 százaléka mondta azt, hogy vészhelyzet esetére szeretne félrerakni pénzt,
  • ugyanígy 48 százalék az időskori kiadásaira gyűjt,
  • 47 százalék pedig általános tartalékot szeretne.
Egy ember több választ is bejelölhetett, ezért nagyobb a végösszeg 100 százaléknál. 35 százalék egy nagyobb jövőbeli kiadásra gyűjt, például lakás vagy autó vásárlására, 16 százalék drágább elektronikai eszközre, 14 százalék nyaralásra, 7 százalék pedig oktatásra spórol.

A megtakarítással rendelkezők 22 százaléka valamilyen takarékkönyvben vagy megtakarítási számlán tartja a pénzét, szintén 22 százalékuk biztosításban. 20 százalék azoknak az aránya, akik készpénzben tesznek félre, és most figyelik, amint az infláció elviszi az értékét.

Ingatlanba 13 százalék fektetett be, 12 százalék pedig nyugdíjpénztárba teszi, amit megtakarított. Mindössze 8 százalék mondta azt, hogy hajlandó nagyobb kockázatot is vállalni azért, hogy növelje a megtakarítása értékét, például tőzsdézni vagy kockázatosabb alapokba tenni a pénzt.

 

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!