Siralmasan keveset keresnek a gyógypedagógiai és a pedagógiai asszisztensek, pedig egyre több a munkájuk. Az eduline.hu cikke.

Van jövője a gyógypedagógiai asszisztenseknek? - ezt a kérdést tette fel Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő. Írásbeli válaszában Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára azt írta, a fenntartótól független, pedagógus szakképzettség vagy szakképesítés nélküli NOKS munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó, 2017-es, "átlagosan 10 százalékos" illetmény- vagy munkabéremelés javított a gyógypedagógiai asszisztensek helyzetén.

Az oktatást segítők munkakörében egy asszisztensre 15 vagy 6 tanuló jut - tette hozzá.

Mennyit keres most egy pedagógiai asszisztens?

Siralmas összegért dolgoznak az iskolákban és az óvodákban a pedagógiai asszisztensek – fizetésüket a közalkalmazotti bértábla alapján számolják, az pedig tizenhárom éve, 2008 óta nem változott – mindössze a minimálbér és a garantált bérminimum évi pár százalékos emelését követte. Egy heti negyven órát dolgozó pedagógiai asszisztens a garantált bérminimumot, vagyis nettó 145 ezer forintot kap havonta.

Pedig az egyre komolyabb – a kormány szerint nem létező – tanárhiány miatt egyre több feladatot kell ellátniuk. Ők segítenek az iskolai adminisztrációban, gyermekfelügyeletet látnak el, ebédeltetik az osztályokat, és ha hiányzik egy-egy pedagógus – márpedig az iskolák egy részében még mindig nem találtak minden üres állásra tanárt, tanítót –, akkor gyermekfelügyeletet látnak el. 

Mit szeretnének a tanárok?

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PSZ) hónapok óta tárgyal a minisztériummal, eddig sikertelenül. A 10 százalékos ágazati pótlékemelés és az évenkénti egyszeri 200 ezer forintos cafetériáról szóló ajánlatot a legutóbbi tárgyaláson a kormány megfejelte egy 30 ezer forintos szakkönyv-utalvánnyal. A szakszervezetek ezt nevetségesnek találják. Legközelebb december 15-én ülnek tárgyalóasztalhoz a felek.

 

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!