Minden, a kapitányságokra átlépő kormányhivatali dolgozó csaknem ezer szabálysértési eljárást visz magával – írja a Népszava.

 Mindössze 140 szabálysértési ügyekkel foglalkozó kormányhivatali dolgozó vállalta az országban, hogy márciustól átmegy a rendőrség állományába és ott folytatja ugyanezt a munkát - értesült a Népszava. Közülük 120 ügyintéző vett részt a múlt héten a Belügyminisztériumban tartott tájékoztatón, de értesüléseinket sem a tárca, sem az Országos Rendőr-főkapitányság nem erősítette meg. Nehéz megítélni, hogy az átlépők száma sok vagy kevés, de a két szervezetnél egy évben összegyűlő nagyjából 350 ezer ilyen eset megfelelő elintézéséhez biztos, hogy nagyon sokan kellenének, miközben mindkét területről tömegesen távoznak a munkatársak. Így biztosra vehető, hogy a rendőrség nehezen boldogul majd azzal a helyzettel, hogy az eddigi közlekedési vagy hajléktalanokat érintő ügyek mellett a például a túl sok iskolai hiányzás miatt is nekik kell eljárást kezdeni a szülőkkel szemben.

A kormányhivatalok sem lélegezhetnek fel, a szabálysértésektől megszabadulnak, ám az építési hatósági feladatokkal bővül a tevékenységük, és értesüléseink szerint nem találnak hozzáértő jelentkezőket.

A kormányhivatalokat irányító Miniszterelnökség szerint mindenhol minden rendben lesz, de a távozók létszámát most feltett kérdéseinkre sem árulták el. Az elérhető információk alapján úgy számolunk, hogy elvben legfeljebb 1700 kormányhivatali alkalmazott válthatna munkahelyet, de a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője arról tájékoztatott, hogy az erre kért, közigazgatásban dolgozó hivatalnokok közül többen inkább otthagyják a járási és megyei hivatalokat, nem vállalják, hogy rendvédelmi igazgatási alkalmazottak legyenek.

Ennek Powell Pál szerint a rendőrség nem hivatásos állományához tartozókra vonatkozó egy éve hatályba lépett rendvédelmi igazgatási törvény (Riasz) a magyarázata, például mert a rendvédelmi alkalmazottak kötelezhetők rá, hogy megadják, merre járnak szabadidejükben, vagyonnyilatkozatot kell tenniük, közülük bárkit bármikor megfigyelhetnek, s aki ezt nem vállalja, azt elküldik a szervezettől. Tavaly, amikor az új törvénynek megfelelő szerződést csak 150 munkatárs nem írta alá a 11 ezerből, győzelmi jelentések jelentek meg – emlékeztetett, de hozzátette, arról nincs felmérés, hogy a hétköznapok tapasztalatai alapján azóta hányan távoztak, márpedig folyamatos az elvándorlás. Ha majdnem megduplázódik a rendőrséghez kerülő szabálysértési ügyek száma, de nem érkezik elég munkatárs az intézésükre, az az érdekvédelmi vezető szerint újabb lökést adhat a felmondásoknak.

Létszámtitok

A fővárosi és megyei kormányhivatalok engedélyezett dolgozói összlétszáma jelenleg a kancelláriaminiszter rendelete értelmében 34 011 fő. A szabálysértési ügyekkel ezeknek a szervezeteknek a hatósági osztályai foglalkoznak, de kifejezetten szabálysértésekre specializálódott ügyintézőt alig találni a munkatársak között, az ezen a területen is dolgozók többsége igazgatási vagy hatósági ügyintézőként szerepel a foglalkoztatottak listájában.

A kormányhivatalok szigorúan betartják, hogy a szervezetről csak általános információkat lehessen elérni, de Heves megye kivételként közreadta valamennyi munkatárs elérhetőségeit.

A táblázatokból az derül ki, hogy a nekik engedélyezett 1149 munkahelyből jelenleg 1136 van betöltve, 359 fő dolgozik a megyei hivatalban, ebből 13 neve mellett szerepel az igazgatási vagy hatósági ügyintéző, szakügyintéző megnevezés, de szabálysértési szakembert nem tartanak nyilván. A térség hét járási hivatalában együtt 777 fő a létszám, közülük csak hatan foglalkoznak kizárólag szabálysértésekkel, 48 kollégájuk amolyan „mindenes”.

Az 54 ügyintéző a teljes létszám kevesebb mint öt százaléka, s ha ezt az arányt általánosnak tekintjük, akkor országosan nagyjából 1700 hivatalnoknak kellett elgondolkodnia, hogy maradjon kormányhivatalnok, vagy átmenjen a rendőrségre.

Ha szigorúan csak a nevesített szabálysértési ügyintézőket vennénk figyelembe, akkor alig 120 embert érintene a változás, de ezt az ilyen ügyek magas száma miatt nehezen tartjuk elképzelhetőnek. Információink szerint például Csongrádban a megyei kormányhivatalból csak négyen lépnek át márciustól a rendőrséghez, de azt nehéz elképzelni, hogy a 19 megye és a főváros kormányhivatalát nézve összesen 80 ember elég lenne a feladatok elvégzéséhez a rendőrség kötelékében.

A Belügyminisztérium legutolsó elérhető monitoring adatai alapján ugyanis tavaly szeptember végén több mint 142 ezer szabálysértési ügy volt folyamatban az ország kormányhivatalaiban, a rendőrség pedig 2019-ben valamivel több mint 204 ezer szabálysértési eljárást kezdeményezett. A legtöbbet, 71 ezret Budapesten, Pest megyében és Szabolcsban nagyjából 17 ezret, Borsodban 13 ezret, de Tolnában például kevesebb mint 3 ezret. A területi különbségek alapján vélhetően abban is lesznek nagy eltérések, hogy az egyes megyei rendőrkapitányságokon márciustól hányan foglalkoznak majd a szabálysértésekkel. 

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!