Nincs még itt az ideje hátradőlni, amikor kiderül, hogy téged választottak egy új állásra: a munkaszerződésed aláírásáig még lehetőséged van olyan dolgokról egyeztetni a munkaadóddal, amin később igazán sok múlhat. A belépési bónusz, a rugalmas munkaidő és más béren kívüli juttatások – írja a Forbes.

Amikor egy munkát elvállalsz, mérlegelned kell: ebben meghatározó szerepe van az alapbérnek, de számos más tényezőt is érdemes figyelembe venni, amik hozzásegíthetnek a döntéshez. „Nem a fizetésed az egyetlen juttatás a munkádból.” – hívja föl a figyelmet Hallie Crawford karrier coach. Sokkal nehezebb lesz ezekről a kérdésekről beszélni, ha már egy ideje az adott pozícióban dolgozol. „A munkaadók el is várják, hogy tárgyalj ezekről a kérdésekről.” – teszi hozzá Vicki Salemi karrierszakértő. A Forbes.com öt olyan tényezőt gyűjtött össze a munkád kapcsán, amit érdemes szóba hoznod. Jöjjön tehát néhány terület, amelyen gyakran átsiklik a figyelem, hozzá pedig egy-egy tipp, ami segíthet a téma felvetésében!

Az egyszeri belépési bónusz

Amint megállapodtatok a fizetésedben, érdemes rögtön szót ejteni a belépési bónuszról, ami egyre több helyen vált általánossá az elmúlt években. Ez az egyszeri juttatás egyfajta ösztönzés és kompenzáció, amelyet az új munkatársnak fizet a cég. Egy 2016-os amerikai felmérés szerint a vállalatok 76%-ának volt ilyen programja – többek között a pénzügyi és az IT szektorban. A bónuszok egy része fixen, dollárban volt megállapítva, míg más esetben a fizetés bizonyos százalékát ajánlották föl.

Hogyan kérd: Rajtad áll, hogy felhozod-e a kérdést. A szakember azt mondja, sok esetben megvan a lehetőség erre a juttatásra, de a munkavállaló nem kéri azt, így nem merítik ki a keretet. Ha kiderül, hogy a cégnek nincsen ilyen programja – Magyarországon valószínűleg még ez a gyakoribb – ez akkor is egy jó tárgyalási alap lehet más juttatások kapcsán.

Az előrelépésed várható időpontja

Talán sietősnek tűnhet, hogy alig tetted be a lábad az új irodába, máris a fizetésemelésedről érdeklődsz. Ettől függetlenül érdemes megtudni, hogy mikorra várható a következő fizetésemelés vagy előléptetés – mondja a szakértő – hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy 6 vagy 16 hónap múlva számíthatsz majd erre. (És nehezebb is lesz később rákérdezni.)

Hogyan kérd: Kérdezd meg, hogy a cégnél milyen gyakran értékelik ki a dolgozók munkáját. Ez a legkülönbözőbb megoldások között váltakozhat: lehet negyedéves, de a klasszikusnak az éves jelentés számít. Érdemes arra is figyelni, hogy a pénzügyi év (és annak tervezése) nem feltétlenül egyezik meg a naptári évvel. Ne feledd el megkérdezni azt sem, hogy milyen szempontok alapján mérik a teljesítményed! Ez nem csak abban segít majd, hogy könnyebben állíts fel magadnak célokat, de elkötelezettebbé is tehet az új munkaköröddel kapcsolatban.

Extra fizetett szabadnapok

Akár egy külföldi útra tartalékolsz, akár a gyerekeddel töltenél el egy kis időt, a szabadnapoknak komoly értéke van. A legtöbb új munkavállaló 16 fizetett szabadnappal rendelkezik Észak-Amerikában a WorldatWork felmérése alapján. Mégis, ha ennél többre vágysz, szerencsés vagy, mert viszonylag könnyű extra juttatásként adni – mondja a karrierszakértő. (Úgy tűnik, ilyen szempontból szerencsések a magyar munkavállalók, hiszen nálunk magasabb bázisról indul a szabadnapok száma, ami az életkorral és a gyermekek számával folyamatosan növekszik.)

Hogyan kérd: Először is tudd meg, hogy hány szabadnapod van, illetve hogy ez egy éves bázison alapul vagy életkor alapján lett kiszámolva, esetleg bizonyos munkafázisok befejezéséhez kötődik-e. Ez az egyik legegyszerűbben elnyerhető juttatástípus, hiszen (főleg, ha nem feszegetsz vele határokat) a cégednek nem jelent nagyobb problémát megadni, különösen, ha a fizetésemelési kéréseddel teszik egy mérlegre.

A távmunka szabadsága

Otthonról dolgozni: ismét egy olyan lehetőség, amelynek népszerűsége napról napra növekszik. A technológia már lehetővé teszi, hogy beugorj egy tokiói konferenciahívásra, majd egy denveri ügyféllel üzletelj. Az, hogy nem kell fizikailag megjelenned egy irodában, az utazással töltött időt és az ingázás költségeit is megtakarítja számodra. Egy mobillal és internetkapcsolattal mindez lehetséges – amennyiben olyan munkakörben dolgozol, ahol a személyes jelenlét nem alapvető.

Hogyan kérd: Tudd meg, mi a munkaadód álláspontja a távmunkát illetően, illetve hogy lehetséges-e a munkádat ilyen irányelvek alapján végezni. Ha igen, tegyél javaslatot egy próbára! Kezdetben legyen mondjuk heti egy nap, amikor így dolgozol. A karriered elején viszont érdemes a munkaidőd nagyobb részét az irodában tölteni, még akkor is, ha egyébként távmunkában dolgozol, hiszen ilyenkor még könnyen a munkatársaid és a főnököd látóterén kívül kerülhetsz – figyelmeztet a szakember.

Rugalmas munkabeosztás

A rugalmas munkabeosztásnak számtalan formája lehet, kezdve a négynapos munkahéttől a szokásostól eltérő munkaórákig. Ez ideális lehet például szülők számára: ha például reggel 7-től délután 3-ig dolgozol, az megkönnyítheti a közös autóhasználatot, ráadásul a kocsiban töltött csúcsidőket is elkerülöd.

Hogyan kérd: Ezzel a kérdéssel érdemes várni egy kicsit, hacsak nem létszükséglet számodra a speciális beosztás. Jobban jársz, ha a szakmai okokat részesíted előnyben a személyes indokok előtt: „Szeretnék korábban bejönni, mert úgy látom, hogy ez jobban szolgálná az ügyfeleket és alkalmazkodna az időbeosztásukhoz.”

Ha a bértárgyalás során sikerült szóba hoznod bármelyiket a fentebb felsoroltak közül, már biztos lehetsz benne, hogy plusz lépést tettél a sikeres karrieredért. Ne feledd, a megegyezés azonban nem csak egy kézfogást jelent, hanem azt, hogy mindez ugyanúgy bekerül az írásos szerződésedbe, mint az alapbéred összege.

Forrás: Forbes