10-12 óra alatt nehéz a sürgősségit megúszni – írta nemrég az Abcúg. És arról is cikkeztük már, hogy több száz orvos hiányzik a sürgősségi osztályokról a magyar kórházakban – olvasható a 24.hu-n.

Az ATV-n a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke nyilatkozott a kialakult helyzetről. Dr. Bognár Zsolt szerint a társadalomnak nincsenek valós ismeretei a sürgősségi ellátásról.

A sürgősségi osztályokon nem érkezési sorrendben történik a betegellátás, hanem prioritási szabályrendszer alapján – magyarázta a Heim Pál Kórház főorvosa.

Bognár Zsolt hozzátette, a sürgősségi osztályok mindig is túlterheltek voltak, és az, hogy órákat kell várni, mindig visszatérő téma a médiában. Bár benne van a nevében, a sürgősségi nem azt jelenti, hogy gyors.

Az ellátás nem arról szól, hogy ha bekerül oda a beteg, akkor őt nagyon gyorsan ellátják. Arról szól, hogy aki rossz állapotban van, minél hamarabb megkapja a megfelelőbb életmentő, stabilizáló ellátását

Hangsúlyozta, mindenkit megvizsgálnak, aki oda bekerül, azt is, aki nem sürgősségi panasszal érkezik be.

Beszélt az orvoshiányról és az orvoselvándorlásról is. Szerinte nem csak az alacsony fizetés miatt mennek el Magyarországról az orvosok, hanem azért is, mert a társadalmi megbecsültsége az egészségügyi szakmának az utóbbi 15-20 évben nagyon devalválódott

Ha sikerülne a társadalmat úgy tájékoztatni, hogy mit várhatnak el a betegek, és azt meg is kapják, akkor sokkal kevésbé lenne bizalomvesztés az egészségügyet illetően – véli a szakember.

Forrás: 24.hu