Tovább apadt a szakképzés népszerűsége – derül ki az Oktatási Hivatal (OH) legújabb adataiból, melyet a Magyar Nemzet ismertetett. A hivatal annak apropóján közölte a legfrissebb statisztikát, hogy szerdán lezárult a középfokú intézmények általános felvételi eljárása, vagyis minden iskolának értesítenie kellett a hozzá jelentkező diákokat arról, hogy elfogadták-e felvételi kérelmüket. A nyolcadikos felvételizők 36,4 százaléka ősszel gimnáziumi, 38 százalékuk szakgimnáziumi, míg 23,7 százalékuk szakközépiskolai tanulmányokat kezdhet. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi évhez képest a gimnáziumokba 1,5 százalékkal több diákot vettek fel, míg a szakgimnáziumok 0,7, a szakközépiskolák (korábbi szakiskolák) pedig majd egy százalékot veszítettek népszerűségükből.

Még nagyobb a gimnáziumok népszerűségének növekedése, ha ideszámítjuk a hat, illetve nyolc évfolyamos gimnáziumok újdonsült diákjainak számát is. A két, elitképzőként emlegetett intézménytípus központi írásbeli felvételijét ugyanis az idén többen írták meg, mint az elmúlt tíz évben bármikor. Ha így összesítünk, azt kapjuk, hogy összesen 87 ezer gyermek nyert felvételt középiskolába, közülük több mint 36 500-an a három gimnáziumtípus valamelyikébe. Vagyis az idén felvételiző gyermekek 42 százaléka gimnáziumban kezdi meg tanulmányait, míg a szakgimnáziumot mindössze 34,7 százalék, a szakközépiskolát pedig csak 21,6 százalék választotta. Tehát bár összességében még a gyerekek több mint fele a szakképzési rendszerben tanul, a gimnáziumok az idén is jóval népszerűbbek, mint a szakgimnáziumok (korábbi nevén: szakközépiskolák).

A szakképzés tavalyi átalakítását egyébként sokan kritizálták egyebek közt azért, mert az új szakgimnáziumi rendszerben lecsökkentették a közismereti órák számát. A kormány szerint viszont azért volt szükség a változtatásokra, hogy a gazdaság igényeihez alakítsák a szakképzést. Ám maga Pölöskei Gáborné, a szakképzésért felelős helyettes államtitkár is úgy fogalmazott egy múlt heti konferencián: van még a szakgimnáziumi rendszeren mit finomítani, „még gyúrni kell, hogy jól működjön”.

Ugyanakkor azon tanulóknak sem kell elkeseredniük, akiknek most egyetlen intézménybe sem sikerült bejutniuk, ugyanis május 8-a után megkezdődik a rendkívüli felvételi eljárás időszaka, ahol még felvételt nyerhetnek valamelyik középfokú intézménybe.

Forrás: Magyar Nemzet