„Van egy nagy tartalékunk, ami nem Keleten, hanem Nyugaton van” – jelentette Orbán Viktor miniszterelnök Győrben, amikor a Modern Városok Program sajtótájékoztatóján a munkaerőhiányról kérdezték. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy sok bölcsességgel nem tud szolgálni, de nem bátorítaná arra a győrieket, hogy Magyarország más területeiről csábítsák át a munkaerőt – írja a Magyar Nemzet.

Orbán ugyanis úgy látja, olyan jól alakulnak a foglalkoztatottsági adatok, hogy év végére 4 százalék alatt lesz a munkanélküliség, ami lényegében teljes foglalkoztatottság, így Nyíregyházán is ugyanígy munkaerőhiány lesz, mint Győrben, illetve ugyanúgy Miskolcon, mint Szombathelyen. A gyorsforgalmi utak fejlesztésével Békéscsaba is bekapcsolódik, ott vannak az utolsó tartalékok ebből a szempontból.

A miniszterelnök azt mondta: az egyik lehetséges út, hogy olyan képzést kell nyújtani, mely Győrbe vonzza a fiatalokat, és lehet, hogy ott is ragadnak. Emellett pedig a vállalatoknak is lépniük kell: „A helyzet úgy fest, hogy meg kell fizetni őket.”

A mohácsi vágóhíd felavatására utalva Orbán azt mondta: ott már annyit kellett fizetni a henteseknek, hogy hazajöjjenek Németországból. „Haza fognak jönni – látom annak esélyét – Nyugat-Európából” – fogalmazott. Az, hogy közben versenyképesek is maradjanak a cégek, nagyon nagy intellektuális feladat a vezetők számára, de ezt a folyamatot nem lehet egy országos programmal véghezvinni, csak a vállalatok szintjén.

„Hosszabb távon egy megoldás van: több gyerek kell” – mondta Orbán, aki szerint előrehaladott állapotban van egy húszéves demográfiai program kidolgozása. „Az a nemzet, amelyik biológiailag nem tudja fenntartania magát, az nem tarthat igényt arra, hogy létezzen” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ez a következő 10-15 év legnagyobb, történelmi kihívása, és a 2018-as választások után, ha felhatalmazást kapnak, a demográfia lesz a politikájuk középpontjában.

Forrás: Magyar Nemzet