A foglalkoztatás és az ipari termelés bővülése egyre nagyobb feladatot jelent a munkáltatóknak és a munkavédelmi szakembereknek, hiszen a biztonságosabb munkahelyek kialakítása, valamint a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések számának csökkentése közös érdekük - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel a Munkavédelem világnapján, amelyet a kormány 2012-ben a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánított.

A közlemény szerint április 28-án országszerte tartanak megemlékezéseket, konferenciákat az emléknapon. A rendezvényeken felhívják a figyelmet a biztonságos és egészséges munkahelyek fontosságára.

Az NGM szerint egyebek mellett az is kedvező hatással lehet a munkakörülmények javítására, hogy a munkavédelmi törvény tavaly júliusi módosítása értelmében a korábbi 50 helyett már 20 munkavállaló alkalmazásakor is kötelező munkavédelmi képviselőt választani.
A megválasztott képviselőknek tájékozódási, tájékoztatás-kérési, véleményezési, konzultációs, részvételi, döntés-előkészítési és kezdeményezési joga van a munkavédelem területén.