Sokan azt mondják, hogy a szakmák kétharmada eltűnik majd a következő 50 évben, ebből a szempontból ma már alapkövetelmény, hogy mindenkinek legyen egy alapszintű IT-s alapismerete – mondta Károlyi László, a Legrand vezérigazgatója a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciájának Ipar 4.0-ról szóló kerekasztal-beszélgetésén.

Károlyi szerint a különböző folyamatok szabják meg, hogy automata vagy kézi gyártás van adott helyen. Cége több mint 8000 terméket gyárt, ami egy profi vállalatirányítási rendszer nélkül elképzelhetetlen lenne. Az automatizálást végigkövethette a vállalatnál, hiszen 1993 márciusában került a céghez, aminek akkor 1300 alkalmazottja volt – jelenleg 550 főt foglalkoztatnak. „A különböző IT-s fejlesztések révén jelentősen nőtt a hatékonyság” – tette hozzá.

A Richternél a létszám az elmúlt években nem változott, 4800 fő, viszont a termelési érték a 10-15-szörösére nőtt – mondta a cég vezérigazgatója, Bogsch Erik . Hozzátette, hogy megduplázódott a diplomások száma, és 8 általánossal már nem alkalmaznak munkavállalót. Az automatizálódás miatt ugyan több helyen csökkent a munkaerőigény, ugyanakkor az adminisztrálás miatt máshol kellett felvenniük új dolgozókat – a létszám ezért nem változott érdemben.

Lakatos Péter , a Videoton vezérigazgatója szerint az Ipar 4.0-át több oldalról is meg lehet közelíteni: egészen onnan, hogy az iskolában régen jó volt, ha valaki értett a matematikához, odáig, hogy manapság egyre inkább mindenhol elterjed a szélessávú internet. A cégvezető szerint a gyárakban szépen mérhető, hogy adott munkafolyamat mikor térül meg, ha az emberi munkát gépekkel helyettesítik.

Károlyi a szakmák kétharmadának eltűnésével kapcsolatban elmondta, hogy ezzel szemben mindig lesz szükség olyan emberekre, akik a csavarokat meghúzzák. Szerinte érdekes dilemma, hogy a jövőben hány munkahely fog megszűnni, illetve hány új fog létrejönni, mert szerinte szét fog nyílni ez az olló. Beszélt arról is, hogy nyitottnak kell lenni az újdonság befogadására. „15 éve kaptam napi 5-6 emailt, azokat megválaszoltam egyesével, de tíz éve már 50-60-at kaptam, azóta ez a szám pedig tovább nőtt” – mondta, hozzátéve, hogy az újdonságot alkalmazni is kell. Szerinte elég a mobilapplikációk számára gondolni – aki hamarabb megtalálja az optimálisabb számot, az a nyerő oldalon lesz.

Bogsch Erik szerint a gyógyszeriparban ilyen szempontból egyszerűbb a helyzet, mert sztenderdek vannak, amit ha nem tud egy cég teljesíteni, az kihullik – ilyen szempontból a kkv-knak nem sok esélye van ebben az ágazatban.

Lakatos Péter ehhez hozzátette, hogy a kkv-k a belföldi piacra dolgoznak, és akik jobban veszik az akadályokat, azok jobbak lesznek a szomszédaiknál. Hangsúlyozta az oktatás szerepét is. „Ha ez rendben lesz, akkor tartunk majd valahol” – mondta. Az oktatásról szólva Bogsch elmondta, hogy jelenleg tömegképzés folyik, ami sokkal versenyképtelenebb, mint évtizedekkel ezelőtt.

Forrás: Világgazdaság