Az amerikai statisztikai hivatal adatai szerint jelentősen megnőtt a gazdagok és szegények közötti jövedelmi különbség. Miközben a gazdagok vagyona egyre csak nő, a szegényebbek munkáját a robotok megjelenése veszélyezteti - írja a Bloomberg.

2010 és 2015 között a legszegényebb és leggazdagabb 20%-ba tartozók közötti jövedelmi különbség 29,2 ezer dollárral 189,6 ezer dollárra nőtt az amerikai statisztikai hivatal adatai szerint. A jövedelmi különbségek növekedését részben a robotok megjelenése a munkahelyeken is magyarázza, amelyek több munkafolyamatot is átvéve főként az alacsonyabban képzett dolgozókra jelentenek veszélyt.

Ráadásul a robotok térnyerése várhatóan csak fokozódni fog, a PwC tanulmánya szerint 2030-ra az amerikai munkahelyek 38%-a kerülhet veszélybe az automatizálás következtében. A veszélynek leginkább kitett munkahelyek a kis- és nagykereskedelemben, a szállítás és raktározásban, valamint a feldolgozóiparban vannak, a legnagyobb kihívások az alacsonyan képzett munkavállalókra várnak.

A statisztikai hivatal adatai szerint a technológiai központoknál lehetett megfigyelni a legnagyobb eltéréseket a gazdagabbak és a szegényebbek jövedelmei között. Ilyen volt Kalifornia, San Francisco, San Jose, Austin és Seattle is. Az adatokból a hírügynökség azt is kiszámolta, hogy a leggazdagabb 5% és a középső 20%-ba eső középosztálybeliek jövedelme között milyen változások történtek, és az adatok szerint 58,8 ezer dollárral nőttek a jövedelmi különbségek.

 Forrás: Portfolio