A Tanítanék Mozgalom szerint Áder nem méltó posztjára, mert nem szólalt meg a szakképzés átalakítása kapcsán és tétlenül nézi a civil szervezetek elleni hadjáratot. Közleményükben azt írták, hogy a köztársasági elnök is felelős az oktatásban kialakult állapotokért – írja a HVG.

A Tanítanék Mozgalom állásfoglalást adott ki, miután kedden Áder János köztársasági elnök a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumba látogatott, ahol előadást tartott a fenntartható fejlődésről és a diákok is kérdezhettek tőle, de nemcsak a megadott témában, hanem még a CEU-ról is.

A Tanítanék szerint „a jelen Magyarországában a jelen elnöknek” semmi keresnivalója egyetlen iskolában sem. Áder János nem más, mint egyszerű fideszes pártkatona, az oktatási rendszer szétveréséért felelős kormányzó párt képviselője, akinek iskolai megjelenése a pártpolitikai szféra újabb durva határsértése az oktatás területén, írja a Tanítanék.

Felsorolják, Áder miért nem méltó a köztársasági elnöki pozíció betöltésére. Többek között azt róják fel neki, hogy nem szólalt meg a szakképzés átalakítása kapcsán, tétlenül nézi a civil szervezetek elleni hadjáratot, illetve aláírta a lex CEU-t.

Áder János felelős a kialakult helyzetért és áldatlan állapotokért.

Mint írják, „Áder János elvesztette államfő jellegét” és nem előadást tartani, hanem tanulni kellene mennie abba az iskolába, ahol diákok és tanárok még tudnak és mernek élni demokratikus jogaikkal, és felemelik hangjukat másokért is.

Áder János ne a diákokat és a tanárokat zaklassa, ne lopja az idejüket, hanem tegye végre a maga dolgát, dolgozzon, és igyekezzen felnőni a feladataihoz. Ha még nem túl késő – zárul a Tanítanék közleménye.

Forrás: HVG