A kínai Alibaba alapítója, Jack Ma szerint 30 év múlva algoritmusok fogják irányítani a cégek egy részét, a mostaninál kevesbé lesz szükség emberi vezetőre – írja a bitport.hu.

Egy, a vállalkozói lét lehetőségeit boncolgató, a kínai Csengcsouban (ZhengZhou) tartott konferencián tartott beszédet Jack Ma, Kína talán legsikeresebb üzletembere. Az Alibaba alapítója és vezetője erős állítást fogalmazott meg: a jelenlegi trendeket figyelembe véve úgy gondolja, hogy a következő harminc év során nem csak az alkalmazotti munkahelyek kerülnek veszélybe, hanem a vezetői állások is.

Ennek hátterében a mesterséges intelligencia fejlődése áll, fejtegette Ma. Logikusnak tűnik, hiszen az MI az emberekhez képest racionálisabb módon végez számításokat és hoz döntéseket, kizárva az értékítéletet elhomályosító érzelmeket. Igaz, a mesterséges intelligenciát mi magunk, emberek tanítjuk és tesszük azzá, amivé válik.

Vészjósló jövő?

Van egy másik aspektusa is a témának, ami feszültséget okoz. A hatékonyságnövekedés csökkenti az emberek által betölthető állások számát, ami két pontot is problémát okoz. Egyrészt felpörgeti a hagyományos munkahelyek megszűnésének ütemét, másrészt megnehezíti a munka nélkül maradtak elhelyezkedését. Ez a folyamat Ma szerint társadalmi konfliktusok melegágyává válik, és különösen az idősebb korosztályt fogja érinteni.

Nem Jack Ma az egyetlen neves IT szakember, aki a mesterséges intelligencia ilyen jellegű veszélyeire figyelmeztet. A többek között a Teslát is megalapító Elon Musk vagy a közismert brit kutató, Stephen Hawking egyaránt kutatta már a jövőt ebből a szemszögből, azt állítva, hogy a mesterséges intelligencia nem onnan támad, ahonnan várjuk.

Musknak ráadásul lehetősége van nem csupán elméletben boncolgatni a témát, hanem alakítani is az MI fejlődését. Ő hozta létre például az új technológiák emberi kockázataival foglalkozó Future of Life intézetet, és egyik cége olyan interfész fejlesztésén dolgozik, amely közvetlenül az agyunkat kapcsolná össze a számítógépekkel.

De ki fog dolgozni?

A fentiek tükrében felmerül a kérdés, hogy ha az alkalmazottak után a vezetők állásait is el-/átveszik az algoritmusok, akkor ki fog egyáltalán dolgozni? A magas végzettséget, gyors alkalmazkodóképességet és kiemelkedő intelligenciát igénylő állások előtérbe kerülésével az emberiség zöme egyszerűen kiszorul erről a piacról. Ráadásul ezek az állások mennyiségileg nem (sem) ellensúlyozzák a megszűnőket, tehát pusztán a számok alapján is látszik, hogy komoly feszültségek halmozódnak fel a munkaerőpiacon.

Egy biztosnak látszik: a mesterséges intelligencia és a robotok elterjedésének folyamata legfeljebb késleltethető, de megállíthatatlan. Ha nem készülünk fel rá egyéni és állami szinteken, akkor igencsak fájdalmas lehet az átállás a "szép új világra".

Forrás: bitport.hu