Fontos, hogy a közszolgálatban dolgozók találkozzanak a kiberbiztonsági kérdésekkel, problémákkal - hangsúlyozta Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa az M1 aktuális csatornán kedd reggel.

Krasznay Csabát abból az alkalomból kérdezték, hogy az NKE-n megalakult a Kiberbiztonsági Akadémia.   

Elmondta: fontos, hogy a hallgatók megismerjék a kiberbűnözés, -hadviselés, -kémkedés mögötti motivációkat, továbbá, hogy felismerjék a számítógépes rendszert ért támadás jeleit. A programigazgató azt reméli, hogy a második félévtől működni fog az a labor is, ahol az információbiztonsági események felismerésének, nyomozásának segítését nyújtó környezetet biztosítanak. Ez alapvetően a specialisták - rendőrök, katonák, titkosszolgálati szakemberek, információbiztonsági vezetők - képzését segíti majd - tette hozzá.

Kitért arra: a 2013-as információbiztonsági törvény szerint minden állami és önkormányzati szervnél lennie kell egy információbiztonsági felelős vezetőnek, akinek tudnia kell a kiberbiztonsággal kapcsolatos incidensekről.

Ez azért is fontos - fűzte hozzá -, mert az ilyen támadások sok esetben nem egy ember, hanem egy kör ellen irányulnak. A informatikai felelősnek védelmi intézkedéseket kell tennie, továbbá jeleznie kell a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek is a problémát, mivel ha egy szervezetet kibertámadás ér, az is előfordulhat, hogy az egész államigazgatást, közigazgatást érinti.