Pár napja nyilatkozta Dieter Zetsche Daimler-vezér, hogy a német gazdaságnak, azon belül a saját cégének is milyen jól jöhetnek valójában a menekültek. Németországnak becslések szerint 250-300 ezer bevándorlóra lesz szüksége 2030-ra gazdasági teljesítményének fenntartásához, és a fejlett országok között általában egyre jellemzőbb lehet a munkaerőhiány. A Figyelő magyar nagyvállalati főnököket kérdezett meg a témában, akik szerint itthon is bőven tudnánk mit kezdeni a háborús országokból érkezők munkaerejével – olvasható az Indexen.

A születési rátánk és a korfánk nem jobb a németekénél, ráadásul a versenyszféra potenciális munkavállalói köre drámaian csökkent az elmúlt években, mondta az egyik vezető a Figyelőnek. Minimum 200 ezerrel többen vannak külföldön, és a nők 40 év utáni nyugdíjjogosultsága 100 ezer főt vont ki a munkaerőpiacról. Az ideérkezők többsége a társadalom számára értékes ember lenne, például a Szíriából jövők körében nagyobb a felsőfokú végzettségűek aránya, ami kedvező hatással lenne az ország fejlődésére, mondta el egy másik befolyásos üzletember. 

Persze mindez csak akkor lehetne igaz, ha sikerülne integrálni a menekülteket, ami erősen kétséges a magyar társadalom elutasító hozzáállása miatt, vélekedik egy harmadik cégvezető. Azért azt is hozzátette: csak évtizedek múlva derül ki pontosan, mi a jó döntés. Mindenesetre egyelőre nem úgy tűnik, hogy a magyar kormány a demográfiai problémákat bevándorlással próbálná meg kezelni, és a menekültek elsődleges célja sem Magyarország. 

Forrás: Index