Tiltakozik a Pedagógusok Szakszervezete az ellen, hogy a kormány a lövészet és a küzdősport-oktatás bevezetésével kívánja úgymond „színesíteni” a testnevelés-órák programját – mondta az érdekképviselet elnöke. Galló Istvánné szerint a kabinet nem tett le arról, hogy ráncba szedje az ifjúságot, és militarizálni akarják a gyerekeket. A Pedagógusok Szakszervezete arra bátorítja a szülőket is, hogy ők is tiltakozzanak a terv ellen.

A Népszava írt arról, hogy a kabinet a küzdősport-oktatás bevezetésével kívánja bővíteni az eddig a tornára, atlétikára, labdajátékokra épülő testnevelés-órák programját. Az iskolai küzdelmek új területe lehet a lövészet is, miután megcélozták, hogy három éven belül minden nebuló kapjon lőkiképzést az intézmények szervezésében. A célra három év alatt mintegy 500 millió forintot költenének.

A cikk szerint az előterjesztők célja, hogy a gyerekek tanulják meg az agresszió tudatos kezelését: például hogyan kerüljék el a verekedést, de ha kell, védjék meg magukat. A tervezet készítői azonban azt is megjegyzik: a lövészetet nem szükséges olyan hangsúllyal és óraszámban tanítani, mint például a karatét, a dzsúdót, a grundbirkózást. Az iskolák maguk dönthetnek majd arról, hogy bővítik-e a sportlövészettel a testnevelési órák tananyagát, de a lehetőséget a kormányzat ettől függetlenül minden gyereknek biztosítaná.

 Forrás: Klubrádió