Hosszas huzavona után megállapodást kötött múlt pénteken a Mol Nyrt. a szakszervezetekkel: idén 6 százalékos béremelést ad dolgozóinak az olaj- és gázipari nagyvállalat – értesült a Világgazdaság.

Az egyezség értelmében a 6 százalékon belül 4 százalék az általános béremelés, további 2 százalék pedig a béremelési keret, amely bérfelzárkóztatásra, valamint a kulcsfontosságú munkavállalók megtartására használható fel. A vál­lalat egyelőre nem kommentálta a bértárgyalások végkimenetelét la­punknak, és úgy tudjuk, a fejleményeket a munkavállalókkal is csak a mai napon közlik.

Információink szerint a mintegy ötezer főt foglalkoztató Mol (ez a csoport három földrészen foglalkoztatott, összesen 26 ezer fős állományának csak egy része) az előző bértárgyaláson ugyanezt az ajánlatot tette, akkor azonban a 12 + 3 százalékos növekményt szorgalmazó szakszervezetek még mereven elzárkóztak az alkutól.

Lapunk úgy tudja, a megegyezés létrejöttében fontos szerepet játszhatott, hogy a Mol a több műszakos, illetve megszakítás nélküli munkarendben dolgozóknak járó 5 százalékos üzemi juttatást 10 százalékra emelte, az egy műszakos fizikai munkakörökben pedig bevezette az 5 százalékos ipartelepi juttatást. Ezenkívül megállapodtak a felek abban is, hogy a munkába járás költségtérítését kilométerenként 9-ről 15 forintra emelik.

Az érdekképviseletek a tárgyalások novemberi–decemberi szakaszában még azt vázolták fel, hogy általános bérfeszültséghez vezet, ha csak a minimálbért emelik meg 15, illetve a garantált bérminimumot 25 százalékkal. Amellett érveltek, hogy a többi fizetési osztályba sorolt dolgozónak is jelentős reálbér-növekedést kell biztosítani. A kezdeti igényeik mérséklésével, valamint a többletjuttatások bevezetésével végül sikerült megállapodást kötni a vállalatnál.

Forrás: Világgazdaság