Folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése az idén, de a folyamat a szakemberhiány miatt már komolyabb akadályokba ütközhet - kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: a foglalkoztatottság növekedésének megakadása azt jelezheti, hogy egyre nehezebbé válik a hazai munkaerőhiányos környezetben a további létszámbővítés a vállalatoknak. A szakember szerint a foglalkoztatás emelkedése és a munkanélküliség csökkenése már komolyabb akadályokba ütközhet, idén a munkaerőpiaci helyzet elsősorban a bérek emelkedésével javul majd tovább, a bérek éves növekedési rátája elérheti akár a kétszámjegyű átlagot is - fejtette ki.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője hangsúlyozta: a foglalkoztatás ütemének növekedését a közeljövőben fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ugyanakkor a köztisztviselői állomány, valamint a közfoglalkoztatottak számának tervezett csökkentése segítheti, hogy a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozduljon. Hozzátette, hogy a vállalkozásoknál a munkaerőhiány kikényszerítheti a termelékenység fokozását.