Mióta a világ egyik vezető jótékonysági szervezete, a Charities Aid Foundation (CAF) a Gallup közreműködésével méri a világ országainak jótékonysági indexét (World Giving Index, WGI), azóta még egyszer sem szerepelt Magyarország ennyire hátul a rangsorban. A vizsgált 140 ország között idén a 134. helyen végeztünk. Ha a index idei értékét a korábbi évek magyar adataival vetjük össze, akkor jól látható, hogy eddig még soha nem volt ilyen alacsony a jótékonykodás, különösen a pénzadományozás mértéke Magyarországon – írja a kiserletizona.blog.hu.

 A Charities Aid Foundation (CAF) a világ egyik vezető jótékonysági szervezete, székhelye az Egyesült Királyságban van, és további 9 országban működtet irodákat. Küldetése arra motiválni a társadalmat, hogy minél hatékonyabban tudjon segíteni, és hozzájárulni az egyének és a közösségek életének formálásához szerte a világon.

A World Giving Index (WGI - Világ Jótékonysági Index) mutatót 2009 óta, tehát 7 éve mérik számos országban, így kiváló lehetőséget nyújt a globális összehasonlításra. Segítségével megtudhatjuk, az egyes országokban hogyan alakul a pénzadományozás, az önkéntes tevékenység és az idegeneknek való segítségnyújtás lakossági aránya. Az index és az évente közreadott jelentések célja elsősorban a figyelemfelhívás, illetve a megállapításokon, javaslatokon keresztül a segítő tevékenység ösztönzése. 

A legfrissebb, november elején publikált jelentés is a Gallup nemzetközi felmérésén (Gallup World Poll) alapul. 140 olyan országban végeznek közvélemény-kutatásokat, melyek lakossága a világ népességének 96 százalékát fedi le. Az országok többségében 1000 fős reprezentatív mintával dolgoztak.

Az index három kérdésre adott igen válaszok arányainak átlagából áll össze:

1. Adományozott-e pénzt az elmúlt hónapban valamilyen jótékonysági szervezetnek?

2. Végzett-e önkéntes munkát az elmúlt hónapban valamilyen szervezetnél?

3. Nyújtott-e segítséget az elmúlt hónapban idegennek vagy olyan ismeretlen személynek, akinek szüksége volt erre? 

Miközben az idei jelentés szerint az elmúlt hét évben összességében nőtt a jótékonykodás mértéke a világban, addig Magyarország éves adatainak összevetése ettől eltérő tendenciát mutat. Miközben az országok rangsorában 2014-ben még a középmezőnyben voltunk, addig mára az utolsó 10 közé kerültünk. A fenti kérdésekre adott igen válaszok arányainak átlaga ma csupán 20 százalék hazánkban. A ranglistán egyébként immár harmadik éve Mianmar az első (idén 70 százalékkal), a második az USA (61%) és Ausztrália a harmadik (60%).

Segítségnyújtás ismeretlennek

A segítségnyújtás három vizsgált formája közül a jelentés szerint ez a leggyakoribb a világon. Az 1000 magyar válaszadó harmada (34%) nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt hónapban segített egy ismeretlennek. Az európai átlag 44 százalék volt 2015-ben. Az országok rangsorát tekintve Irakban válaszolták a legnagyobb arányban (81%), hogy segítettek, őket Líbia (79%) és Kuvait (78%) követte.

 Pénzadomány jótékonysági szervezetnek

Az európai átlaghoz (36%) képest feleakkora arányban (16%) mondták Magyarországon, hogy adományoztak pénzt valamilyen jótékonysági szervezetnek az előző hónapban. Ez az érték még soha nem volt ilyen alacsony a felmérések 2009-es indulása óta hazánkban. A rangsorban olyan országok is előttünk vannak, mint Kenya, Etiópia, Haiti vagy Szíria. Az élen Mianmart (91%) Indonézia (75%) és Ausztrália (73%) követi.

Önkéntes tevékenység

Szintén az európai átlag (19%) fele (9%) válaszolta itthon, hogy az előző hónapban végzett önkéntes munkát valamilyen szervezetnél. A rangsorban első Türkmenisztánban ez 60 százalék, a második Mianmarban 55 százalék, a harmadik Indonéziában pedig 50 százalék.

 Alacsony bizalomszint és pénzhiány

Számos egyéb kutatás mutatja, hogy Magyarországon alacsony az intézményekbe vetett bizalom szintje, ideértve a jótékonysági szervezetekbe vetett bizalom szintjét is, illetve egymásban sem bíznak az emberek. Úgy tűnik, a segítségnyújtás gyakoribb a családon vagy baráti körön belül, idegeneket vagy szervezeteket sokan a bizalomhiány vagy az anyagi lehetőségeik korlátozottsága miatt nem támogatnak, legalábbis saját bevallásuk szerint.

A Charities Aid Foundation 2016-os jelentése, illetve az első, 2010-es jelentés óta körvonalazódó trendek tehát összhangban vannak a szolidaritás és a bizalom  alacsony szintjét, illetve annak csökkenését mutató egyéb kutatási eredményekkel. 

Forrás: kiserletizona.blog.hu