Nápolyi állapotok fenyegethetik Budapestet, ha záros határidőn belül nem sikerül egyezségre jutnia a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezetésének a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000-rel (HVDSZ 2000) a dolgozók bérkövetelése ügyében. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtöki végzésében – a még folyamatban lévő bértárgyalásokra hivatkozva – elutasította a HVDSZ 2000 beadványát, amelyben a tervezett sztrájk miatt a még elégséges szolgáltatások megállapítását kérték a bíróságtól. Péntek délutánig nem született megállapodás – írja a Vasárnapi Hírek.

Az FKF-nél a bértárgyalások 2015 óta folynak, nem sok eredménnyel. A szakszervezet vezetői már 2015-ben azzal ültek tárgyalóasztalhoz, hogy a 2016–2018-as időszakra 30 százalékos béremelést javasolnak a köztisztasági ágazatban, nehéz körülmények között dolgozóknak. A felek álláspontja azóta sem közeledett, nagyon messze áll egymástól: a vállalat mindössze 4 százalék körüli emelésre tett ajánlatot. A helyzet gyakorlatilag még a múlt ősszel mérgesedett el: a szakszervezet sztrájkkal fenyegetett, amire a másik oldal – a tárgyalások közepén – a szakszervezet néhány vezetőjének elbocsátásával válaszolt. A béremelés elmaradása miatt a dolgozók képviselői egynapos sztrájkot helyeztek kilátásba február 20-ra, amelyet 27-től addig folytatnának, amíg megállapodás nem születik a bérekről. Egy huzamosabb ideig tartó munkabeszüntetés könnyen olyan helyzetet állíthatna elő Budapesten, mint amilyennel időnként Nápolyban szembesülnek az ott lakók: a felhalmozódó háztartási hulladék elöntheti az utcákat.

Ezzel valószínűleg nem kell számolni, mert a dolgozók méltányos ajánlatot tettek a vállalatnak – mondta lapunknak Király András, a szakszervezet elnöke. A sztrájk idején a legfontosabb közintézmények, a kórházak, iskolák, a rendelőintézetek szemétszállítását nem korlátoznák, nem érintené a sztrájk az esetleges síkosságmentesítést sem.

A vállalat vezetése ezzel szemben a szolgáltatások csaknem 80 százalékára tartana igényt a munkabeszüntetés idején is, ami a sztrájk hatékonyságát gyakorlatilag lenullázná.

A bérükkel elsősorban a fővárosban a hulladék gyűjtését és kezelését, valamint a hókotrást végző munkások elégedetlenek. Nincsenek megfizetve, a munkakörülmények egyre rosszabbak, talán ennek a számlájára írható az egyre több munkahelyi baleset is. Felháborítónak tartják, hogy az FKF mindenféle jogi csűrcsavarral igyekszik akadályozni a dolgozók érdekérvényesítését, az időhúzást és azt, hogy tapodtat sem hajlandók az álláspontok közelítésére.

„Az FKF sztrájkja egyértelmű jele annak, hogy a Budapesti Városüzemeltetési Holding ötlete jelen formájában megbukott, a kormány politikájának árát pedig az utcát takarítókkal fizettetik meg” – jelentette ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke. Hozzátette: a bérvita azt jelzi, hogy az adott szolgáltatást végzők munkáját, jó szándékát, tenni akarását biztosra veszik, sőt visszaélnek vele. „Cinikus és káros az a városvezetés és kormányzás, amelyik azt gondolja, hogy bármit megtehet a köztisztaságért dolgozókkal, mert ezek az emberek sem akarnak szemetes várost, mert el akarják végezni a munkájukat akkor is, ha nehéz körülmények között teszik.” 

Ez a szemlélet a főváros többi önkormányzati tulajdonban álló vállalatára is jellemző, nehezen haladnak a bértárgyalások, annak ellenére, hogy az állami vállalatoknál – például a MÁV-nál – is sikerült a következő évekre 30 százalék körüli béremelésben megállapodni.

Forrás: Vasárnapi Hírek