Heteken belül újabb hitelezői tárgyalással folytatódhat a Palóc Nagykereskedelmi Kft. csődeljárása, de az április 6-i határidőig nincs reális esély az egyezségre. Az üzletek értékesítése lehetne az egyedüli megoldás, de csak a berendezések kelendők.

A következő két-három hétben, azaz legkésőbb február végéig megtartják a csődeljárás alatt álló Palóc Nagykereskedelmi Kft. következő hitelezői tárgyalását – értesült a Világgazdaság.

A salgótarjáni központú társaság több száz hitelezőnek tartozik, köztük pénzintézeteknek, beszállítóknak és magánszemélyeknek. Lapunk úgy tudja, a tartozások együttesen meghaladják az 5 milliárd forintot, az április 6-i határidőig pedig nem valószínű, hogy egyezség születik. A CBA korábbi franchise-partnere a tavaly szeptemberben elrendelt csődeljárást megelőzően nyolcvan üzletben 1300 embernek adott munkát, ezzel Nógrád megye, egyúttal Észak-Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztatója volt, de információink szerint ma már csak 8-10 bolttal üzemel, és mintegy 150 dolgozója maradt.

Ezekben az egységekben is hiába keresnénk például friss kenyeret vagy tejet, a termékek kiárusítása után jobbára a polcokon, berendezéseken igyekeznek túladni. Négy-öt hónapos bérelmaradásról ugyan nincs szó, de 200-300 millió forintnyi kifizetetlen járandóságot a munkavállalókkal szemben azért maga előtt görget a vállalkozás. A hozzávetőleg 1150 volt alkalmazott a Palóc Nagyker kálváriáját látva a kereskedelemből is kiábrándult, az ágazatot elhagyva környező ipari üzemekben, gyártócsarnokokban keresett állást.

A hónap második felében már a harmadik hitelezői tárgyalást tartják, ezt azonban nem az első kettőért felelős Pro Bonum Gazdaságszervező Kft. koordinálja, hanem a salgótarjáni Novent Felszámoló és Gazdasági Szaktanácsadó Kft. Új vagyonfelügyelő elrendelésére nem elszámolási vita miatt volt szükség, hanem azért, mert a budapesti központú Pro Bonumot törölték a felszámolók névjegyzékéből. A csődeljárás menetén ez jogilag nem változtat, a második hitelezői tárgyaláson – a 120 napos fizetési moratóriumon túlmenően – az érintettek hozzájárultak további 75 nap fizetési haladékhoz, így maradt némi mozgástere április 6-ig a Palóc Nagykernek.

A kidolgozott terv azonban eddig nem hozott eredményt a nógrádi áruházláncnak, amely mintegy 2,5-3 milliárd forintos bevételt várt abból, hogy a nyolcvan üzlethelyiségből harmincat értékesít, így előteremtve a követelések 60 százalékát. Pedig reális forgatókönyvnek tűnt, hogy átadnak 20-22 boltot a Coop Hungary Zrt.-nek, további 8-10-et pedig magánvállalkozók üzemeltessenek, de mivel a szóban forgó kereskedések többségéért 100 millió forint körüli összeget kértek, az érdeklődők egyelőre inkább kivárnak. Abban bíznak, hogy ennek végül a töredékéért, akár 50-60 millió forintért is ingatlanhoz juthatnak. Lapunk úgy tudja, az eladásra sem kínált maradék ötven közértből harmincat mindenképp be kell zárni, mert kicsi, vagy rossz helyen van, vagyis eddig sem hozott jelentős forgalmat.

Komoly mínuszok után

A szebb napokat látott Palóc Nagykereskedelmi Kft. a közelmúltban még jelentős szereplő volt a kereskedelemben, a CBA regionális központjaként tekintettek rá. Ám sorozatban a harmadik veszteséges éve volt a 2015-ös, ekkor már 1,9 milliárd forintos mínusszal zárt. Miután kihátráltak mögüle az áruforgalmat finanszírozó pénzintézetek, a polcok is fokozatosan kiürültek. A csődeljárás menete alapján nehezen képzelhető el, hogy lesz egyezség a hitelezőkkel.

Forrás: Világgazdaság