A válságmenedzselés volt a Klebelsberg Központ távozó elnökének a feladata, a munkát pedig sikerrel el is végezte Pölöskei Gáborné - mondta az InfoRádiónak az oktatásért felelős államtitkár.

 „Tavaly márciusban az akkori Klik szervezet élére két válságmenedzsert kértünk fel, Pölöskei Gábornét és Jenei Zoltánt. A két miniszteri biztos megbízatása arra szólt, hogy részben konszolidálják a Klik akkori pénzügyi folyamatait, oldják meg azt a problémát, ami a kifizetetlen számlákkal volt kapcsolatos, és ezzel párhuzamosan pedig tegyenek arra javaslatot, hogy 2017. január elsejétől milyen formában működjön tovább ez a szervezet” - idézte fel Palkovics László.

 Indoklásként elmondta: miután akkor Pölöskei Gáborné rendelkezett a háttérintézményekben a legnagyobb tudással, az ő feladata volt, hogy ezt a feladatot oldja meg, és ezt nagyon kiválóan teljesítette.

 „A megbízatásuk egy évre szólt. Jenei Zoltán most visszatért a Pécsi Egyetem kancellári pozíciójába, Pölöskei Gáborné pedig hamarosan egy másik oktatással kapcsolatos feladatot fog kapni. Ez így volt tervezve – közölte az oktatásért felelős államtitkár.

 „Mivel év végén a Klik megszűnt, idén januártól egy minőségében egészen más szervezet, a Klebelsberg Központ feladata, hogy a tankerületi központoknak – amik egyébként az iskolák támogatását, irányítását végzik – egyfajta felügyeleti szerveként költségvetést tervezzen, folyamatokat határozzon meg, elvégezze ezt a típusú irányítási folyamatot” - mondta Palkovics László.

 „Ezért kértük fel ennek az élére Solti Pétert, aki az elmúlt két évben a minisztériumon belül intézményirányítással foglalkozott – először a felsőoktatási intézményekben, majd tavaly március óta a közművelődési intézmények irányításának is ő volt a felelős miniszteri biztosa. Most átül egy operatív elnöki pozícióba” - tudatta az oktatásért felelős államtitkár.

 Palkovics László közölte: mivel az új szervezet november végén állt fel, és tavaly június óta már ezt a működést szimulálták, nagyon nagy meglepetések nem értek bennünket az átálláskor. Ez év januárjától indult el operatív módon az 58 tankerületi központ működése.

 „Egy nagy feladatot már teljesítettünk: közel ötszáz önkormányzattól átvettük azokat az iskolákat, amiket tavaly december végéig az önkormányzatok működtettek. Azt hiszem, hogy ez a feladatot kiválóan oldotta meg a szervezet” - véli az államtitkár.

 Palkovics László egyelőre úgy látja, hogy azokat a hiányosságokat, azokat a kérdéseket, amik esetleg a szimulált időszakban felmerültek, megoldották.

 „De nyilvánvalóan folyamatosan fejlesztjük a tankerületi központok működését. Egyelőre nem látszik olyan működési probléma, amit orvosolni kell, de ha felmerül ilyen, akkor azon nyilván változtatni fogunk” - közölte Palkovics László.

 Forrás: InfoRádió