A kozmetikázott interjúban olyanokat mondott a kormányfő, hogy nemcsak a pedagógusok bére, hanem „a kórházi hullák száma is emelkedik” – írja a HVG.

„Hisszük, hogy a szolidaritás és jog ereje képes megfékezni a kontrollját vesztett hatalmi arroganciát!” – írja csütörtöki közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Pannon Lapok Társaságánál (PLT) történt kirúgásokra reagálva.

A PDSZ egyúttal felajánlotta jogsegélyszolgálatát azoknak az újságíróknak, akiket a Fejér Megyei Hírlapban megjelent meghamisított Orbán Viktor-interjú miatt rúgtak ki. Többen közülük ugyanis munkaügyi pert fontolgatnak.

Az interjú miatt azonnali hatállyal felmondtak Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Zajácz D. Zoltánnak, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjének, valamint Hajnal Csillának, a lap felelős szerkesztőjének és Klecska Ernő lapszerkesztőnek.

A szakszervezet szerint  az újságírók kirúgása tipikus példája a primitív munkáltatói bosszúnak, ezért kötelességük szót emelni a munkáltatói önkény ellen.

Azt viszont továbbra sem tudni, hogy pontosan ki nyúlt bele az interjúba.

Az újságírókkal majdnem egyidőben Kinde Kálmán gazdasági ügyvezető igazgatót is kirúgták a PLT-től. Később tagadták, hogy ok-okozati összefüggés lenne Kinde elbocsátása és az interjú között.

Forrás: HVG