Halasztást kért jogerős börtönbüntetésének megkezdésére a Tettrekész rendőrségi szakszervezet főtitkára. Szima Judit a PestiSrácok.hu-nak azt mondta: egy igazságügyi orvosszakértői véleményt csatolt a halasztási kérelméhez, amely szerint olyan betegségekben szenved, amelyek állandó orvosi felügyeletet igényelnek, így gyakorlatilag „nincs börtöntűrő képessége”. Szima Judit úgy fogalmazott: ha börtönbe viszik, azt súlyos betegségei miatt nem fogja túlélni – írja a Pesti Srácok.

 A legnagyobb rendőr szakszervezet vezetője közölte: tegnap kapta kézhez a tavaly novemberi jogerős ítélet írásos változatát, és várhatóan jövő héten kézbesítik neki a börtönbehívót. Arra is utalt: három elfogultsági indítványt nyújtott be a Zalaegerszegi Törvényszék ellen, de azokat hónapok óta nem bírálták el.

Emlékezetes, tavaly novemberben a másodfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék öt év börtönbüntetésre ítélte Szima Juditot folytatólagosan elkövetett sikkasztásért, költségvetési csalásért és hamis magánokirat fölhasználásáért. (Ezzel súlyosbították az elsőfokú bíróság ítéletét, amely három év szabadságvesztéssel sújtotta a szakszervezeti vezetőt.) A törvényszék emellett négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 22 millió forintos vagyonelkobzással is sújtotta Szimát. Kilenc vádlott-társa közül egy felfüggesztett börtönt, egy pedig pénzbüntetést kapott, egyet próbára bocsátottak, hatot viszont felmentettek.

 A Zalaegerszegi Törvényszék elfogadta az ügyészség álláspontját, amely szerint Szima sikkasztást követett el azzal, hogy a Tettrekész pénzéből, az arra jogosult testület hozzájárulása nélkül 18 millió forintért felújította a szakszervezet székházát, amely egyúttal Szima otthona is.

 A második és harmadik vádpont szerint 2009 februárja és 2011 januárja között valótlan tartalmú útiköltség-elszámolásokkal nyolcmillió forintot tulajdonított el a szakszervezet – egyébként éppen általa kezelt – pénzéből, 2008-tól pedig két munkatársának utalt át másfél millió forintot fiktív útiköltségekre. A negyedik vádpont szerint egyes alkalmazottaikat bejelentés nélkül foglalkoztatták, a túlmunkákat zsebbe fizették, amivel megkárosították a költségvetést.

 A szakszervezeti vezető korábban nyolc hónapot töltött előzetes letartóztatásban, így a jogerős ítélet alapján, jó magaviselet esetén 32-33 hónapot kell majd börtönben töltenie, hacsak a Kúria időközben nem hoz számára kedvező döntést.

Forrás: pestisracok.hu