Egy kéményseprő munkája ma már nem csak abból áll, hogy egy söprűvel kikotorja a kéményeket, hanem komoly épületgépészeti szaktudással is rendelkeznie kell.

Úgy tűnik veszélyben van a kéményseprők munkája. Vámos Caba a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, aki maga is kéményseprőként dolgozik, azt nyilatkozta az ATV Start című műsorában, hogy komoly gondok vannak a szakmában.

Egyrészt munkaerő hiánnyal küzködnek, amit közmunkásokkal próbálnak pótolni. A probléma ott van, mondta Vámos Csaba, hogy 3 hónapos gyorstalpaló tanfolyamon képezik ki a munkavállalókat, miközben 800 órás komoly elméleti és gyakorlati oktatásban folyik a szakmaképzés. Véleménye szerint a felelősségteljes munkavégzés így nem lehetséges. Egy kéményseprő munkája ma már nem csak abból áll, hogy egy söprűvel kikotorja a kéményeket, hanem komoly épületgépészeti szaktudással is rendelkeznie kell.

Másrészt szomorúan konstatálta, hogy a katasztrófavédelem képviselői azt állítják, ők is el tudják végezni egy kéményseprő munkáját. Szerinte a katasztrófavédelemben dolgozó tűzoltók munkája egy hivatás, a kéményseprőké komoly szakmunka. Azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy a gázkészülékek kéményének ellenőrzését az újabb rendelet szerint elég kétévente ellenőrizni, pedig az a legveszélyesebb kéménytípus. Szerinte ezzel fokozódott a társadalom veszélyeztetettsége.

Beszélt arról, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelében kifogásolta a katasztrófavédelem hatósági felügyeletének munkáját. Ellenőrzéseik során ugyanis találkoztak olyan piaci szolgáltatóval, aki szakmunkás végzettség nélkül, és erkölcsi bizonyítvány nélkül alkalmazott munkavállalókat.

Úgy értékeli, miközben elrendelték, hogy a katasztrófavédelem szolgáltatása ingyenes legyen, a magyar vállalkozókat magukra hagyták.

„Az egyik oldalon a lakossági szektorban káosz van, a másik oldalon a katasztrófavédelem hatósági felügyeletének köszönhetően szabad rablás indult meg."

Hozzátette, a szakszervezet többször megszólította őket, ennek ellenére sem reagált a hatósági felügyelet.

Vámos szerint ez a szerv képtelen a feladatát ellátni. Sajnos előfordult a közelmúltban, folytatta, hogy egy betanított munkás életét vesztette munkája során. Fölteszi a kérdést: miért nem járt el a felügyelőség kellő alapossággal, utána jártak-e hogy szabályszerűen alkalmazták-e a munkatársat? Valamint felszólította őket, tegyenek megfelelő intézkedéseket.

Forrás: atv.hu