Vizsgálják a közmunkások kéményseprővé oktatását. Közben sok volt kéményseprő munkanélküli, a lebutított oktatás pedig kockázatos, hisz egy rosszul képzett kéményseprő hibája tragédiát okozhat – írja a HVG.

Közmunkásokat toborozna a Katasztrófavédelem kéménysepréssel összefüggó munkákra, írtuk meg más lapok értesülésire hivatkozva. Megkerestük a Katasztrófavédelmet, hogy igaz-e a hír. Igen, a Belügyminisztérium vizsgálja annak a lehetőségét, hogy bele tud-e férni a közfoglalkoztatás képzési rendszerébe a kéményseprő ipari szakképesítés megszerzése. Döntés tehát még nem született. „Kéményseprői ipari tevékenységet a jövőben is kizárólag megfelelően képzett munkavállalók – és nem közfoglalkoztatottak – végezhetnek” nyomatékosít a BM.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) megszerzett egy belügyminisztériumi elképzelést, mely szerint először belső képzésben oktatnák a jelentkezőket, majd a betanulás után kéményseprő segédmunkásként dolgozhatnának havi 180 ezer forintos fizetésért állandó állományban - a segédmunkás annyit tehet, hogy kisöpri a kéményt. Az eddigi 60 fős közmunkás állomány mellé még 40-50 főt vennének fel. A tervek szerint az egyhetes oktatás, a három hónapos szakmai gyakorlat és a három hónapos fővárosi elméleti képzés alatt közmunkás bért kapnának a jelentkezők, majd ezután OKJ-s végzettséggel léphetnének ki a munkaerőpiacra. A jelentkezési kritérium elvégzet általános iskolai 8 osztály. Ezek után egy további képzésen szakképzett kéményseprővé képezhetik magukat, ezzel pedig a katasztrófavédelem kötelékeiben havi bruttó 230 ezer forint fizetés és éves szinten 200 ezer forint cafetéria érhető el. További feltételek: büntetlen előélet, „tevékenység iránti affinitás”, tudjon az illető tabletet kezelni.

3-4 hónapba akarják azt belesűríteni, amit korábban egy 6-8 hónapos elméleti képzés keretében, majd azt követően egy egyéves, folyamatos felügyelet melletti gyakorlati képzésben tanultak meg a kéményseprő jelöltek, mondja el a hvg.hu-nak Vámos Csaba, a KOSZ elnöke. Beigazolódott a szakszervezet korábbi félelme: miután 2016. július 1-jétől a Katasztrófavédelem átvette számos helyen az országban a (rezsicsökkentett, ingyenes) kéményseprés szolgáltatását, nem vette át az állományt teljesen a korábbi szolgáltatóktól. 920 kéményseprő helyett csak 450 embert foglalkoztatott tovább. „Rájöttek, hogy baj van”, mondja Vámos, és most megpróbálják ily módon gyorsan kitermeln a gyorstalpalókon az utánpótlást. Pedig sok kéményseprő szakmunkás most is munka nélkül van.

A tét nem kicsi, ha benéz valamit egy kéményseprő segédmunkás, akkor abba családok halhatnak bele, hangsúlyozza Vámos.

A képesítést korábban egy 7-800 órás elméleti oktatáson és egyéves gyakorlati oktatáson szerezték meg kéményseprő diákok.

Forrás: HVG