Egyre nagyobb káosz kezd kialakulni a kéményseprési szektorban. Azokon a területeken, ahol júliustól az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vette át a kéményellenőrzési szolgáltatást, megközelítőleg feleannyi szakember dolgozik, mint amennyire szükség lenne – tudta meg az mno.hu a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnökétől. Vámos Csaba elmondta: a szakemberhiány miatt ma már szinte bizonyos, hogy az OKF kéményseprői az év végéig nem lesznek képesek ellátni a kijelölt területeken az alapvető szolgáltatásokat, az úgynevezett sormunkákat sem. Vagyis a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzését, tisztítását és kötelező felülvizsgálatát. Így idén sok helyen elmarad a kémények előírt menetrend szerinti vizsgálata, amit a gáztüzelésű rendszereknél 2016 közepétől a korábbi évi egy alkalomról kétévente egyre csökkentettek. Vagyis a kormány a felére mérsékelte a kötelező felülvizsgálatok számát, de az OKF még azt sem képes elvégezni, annak ellenére sem, hogy az év végéig minden szombaton kötelező túlórázást rendelt el kéményseprő munkatársainak.

Az elnök hozzátette: az OKF novembertől a korábbi 15 megye 1835 települése helyett már 17 megye 2499 településén felel a kémények rendszeres vizsgálatáért. Ám az OKF annyira reménytelennek tartja az előírt kéményellenőrzések teljesítését, hogy sok helyen törvénysértő módon már nem is küld előzetes értesítést a vizsgálatok tervezett időpontjáról az érintetteknek.

Vámos Csaba arról is beszélt: az OKF arra készül, hogy jövőre közmunkásokból képez ki kéményseprőket. A megyénként 40-50 új szakember kitaníttatása pedig – egyénenként egy-egy millió forintos költséggel számolva – összesen 850 millió forint kiadással járhat, amit az adófizetők állnak majd. A három hónapos átképzési program jövő márciusban indulna, így az új szakemberek csak az év közepén vehetik fel a munkát. Addig marad az óriási szakemberhiány. Az elnök hozzátette: ha az OKF hallgatott volna a szakszervezetre, és júliustól átvette volna az országban dolgozó több mint 900 főből álló teljes szakembergárdát, nem csak 450-500 főt, akkor most nem lenne akkora probléma.

Forrás: Magyar Nemzet