Az állam megteremtette az oktatás kiváló feltételeit, de órát nem tartanak a politikusok. A szakszervezet szerint ez demagógia – írja a vs.hu.

A kormány nem söpörte le az asztalról a legutóbbi PISA-felmérés katasztrofális eredményeit – jelentette ki Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szerinte a kabinet az elmúlt években megteremtette az oktatás finanszírozási és működtetési feltételeit, mégpedig olyan remekül, hogy az Európai Unió is elismeri: az uniós átlagnál többet költ az ország a közoktatásra. Azonban – mondta Lázár – “a politikusok nem tartanak órákat, nem töltenek ki teszteket, így a felmérés érdemi része a pedagógusokon múlik, az ő munkájukat minősíti.

A megszerzett tudás mindennapi hasznosítását mérő PISA-felmérésen Magyarország egyre gyengébben szerepel. A 2015-ben végzett mérés eredményeit a napokban hozták nyilvánosságra: ennek alapján Magyarország nemcsak az OECD-tagállamok átlagánál teljesített gyengében, de a régiós versenytársak is lehagytak bennünket.

A közoktatás eredménye

Lázár szerint a legnagyobb problémák például a matematikai tudásanyaggal kapcsolatban vannak, márpedig ez nem politikai téma. Nem a pedagógusokon szeretné számon kérni az eredményt, de megismételte, hogy a kormány nem tehető felelőssé érte, és megoldást az jelenthet, ha felülvizsgálják a tanárképzést, valamint új pedagógiai módszertant dolgoznak ki. Ennek előkészítésére a kormány felkérte Balog Zoltán erőforrás-minisztert.

Ez a közoktatás eredménye, amelyben minden szereplőnek felelőssége van, a pedagógusoknak, a szülőknek és az államnak egyaránt, ha eltérő mértékben is – mondta lapunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. – Mi az előző felmérés után, 2012-ben megmondtuk, hogy romlani fognak az eredmények. Akkor a kormány mindent az „elmúltnyolcévre” fogott. Ezek után várható volt a lázári reakció.  “ Azonban öt évvel az új köznevelési törvény elfogadása után, amikor minden a kormányzat elképzelése szerint történt, merő demagógia elugrani a felelősség elől, és ránk hárítani azt.

A PDSZ vezetője kijelentette: korábban egy másik nemzetközi felmérésen (TIMSS) a magyar diákok kiemelkedően jó eredményeket értek el. Azonban ez azt vizsgálta, mennyire képesek visszaadni a diákok a kötelező tananyagot. Mendrey szerint ez azt jelzi: a pedagógusok hatékonyan adják át a nemzeti alaptantervben és a helyi kerettantervekben meghatározott tudást, ám ez az ismeretanyag meddő, nem válik valóban hasznosítható ismeretté. Az elnök közölte: a tantervet a kormány és a kormány barátai állítják össze, senkire nem hallgatnak, eközben felemelték a pedagógusok óraszámát és a végtelenségig emelik a diákok terhelését.

„Bizonyosan hibáztak a pedagógusok is, főleg abban, hogy “minden szó nélkül végrehajtjuk, amire a kormány kötelez bennünket" – mondta Mendrey. „Ha Lázár miniszter a magánvéleményét tolmácsolta, akkor ő hazudik. Ha az egész kabinetét, akkor a kormány hazudik. Biztos, hogy a pedagógusi munkán is lenne mit javítani, de a legjobb táncos sem tudja előadni a Hattyúk tavát láncra verve.”

Forrás: vs.hu