Akár Lázár János őszödi beszéde is lehetne az, amit az ajándék Erzsébet-utalványok kiszállításáról mondott. Amikor a kormány a hivatalnokokra testálta volna a feladatot, nem mérlegeltek mindent – írja a 24.hu.

2,8 millió nyugdíjasnak menne ki a tízezer forint értékű Erzsébet-utalvány – derült ki pár hete a kormány gyönyörű szándéka. A legkézenfekvőbbnek az tűnt, hogy a Magyar Posta szállítja ki 482 forint/áfa/csomag áron ezeket, arra persze nem volt garancia, hogy karácsonyig kihordják ezeket a pakkokat.

Aztán jött a nagy ötlet: a kormányhivatalnokok hordják ki az utalványokat. Most Lázár János magyarázta meg a történteket.

A kormány Lázár szerint értékelte, hogy a gazdaság úgy teljesített, hogy abból a magyar nyugdíjasoknak is jut. Emelték a nyugdíjat, sőt többletjuttatást biztosítanak az Erzsébettel. Erről az Idősek Tanácsával is tárgyaltak, ahol volt vita, de támogatták az ötletet.

Lázár javaslata volt, hogy ragadják meg a lehetőséget, használják ki a járási és kormányhivatalok dolgozóit. A tanyákat is ők mérték fel, “hadra fogható” szervezetté vált ez. Ezt a kormány elfogadta, nem jelezték Lázárnak, hogy ez végrehajthatatlan feladat lenne.

Fránya emberi szempontok

Már másnap több aggályt megfogalmazott a szakszervezet. A közalkalmazottak azt mondták magának Lázárnak, hogy minden attól függ, mikor lesz kész az utalvány, mennyi idő lesz kihordani. Lázár fogadta Boros Péterné szakszervezeti vezetőt, aki elmondta az életszerű érveket (értsd: karácsony előtti családi készülődésre hogy marad idő?) A szakszervezet szerint egy hónap alatt a prodzsekt megvalósítható lett volna.

Lázár beismerte, hogy ezeket az emberi bökkenőket nem vették figyelembe.

A végül mégis kiszállító Magyar Postán nem volt nyomás Lázár szerint a kormány részéről, nem ezért csökkentette az árait – tette hozzá a Kormányinfón beszélő miniszterelnökségi vezető.

Forrás: 24.hu