A premenstruációs szindróma miatt pihenhetnek, de utána nagyobb ütemben kell dolgozniuk, hogy ne maradjanak el a feladataikkal. Egy vitára invitáló minta Kínából – írja a HVG.

Csuran Cseng, a kínai rendezvényszervező rendszeresen kimarad a munkából fél-egy napra, mert premenstruációs tünetei vannak. A munkaadója természetesnek tartja, hogy minden nőnek szüksége lehet havonta több-kevesebb szünetre, ezért beépítette a munkarendjébe a női dolgozók speciális helyzetéből fakadó körülményt.

Cseng a BBC-nek részletesen elmagyarázta, miért és hogyan működik náluk a rendszer, azt a kérdést feszegetve, hogy a hasonló hozzáállás akár természetes is lehetne a munkaadóknál.

Felmérések szerint a nők 75 százaléka szenved rendszeresen premenstruációs szindrómától (pms), amelynek leggyakoribb tünete a fejfájás, az alvászavar, az ingerlékenység, a depresszió vagy egyszerűen csak az erős hangulatingadozás. Kínában már több olyan tartomány is van, ahol a nőknek törvény adja meg a lehetőséget a pms miatti extra pihenőnapra.

Cseng azt magyarázza, hogy amióta dolgozik, mindig is szenvedett a pms-től, és rendszeresen szed komolyabb fájdalomcsillapítót, amitől viszont fáradtnak és álmosnak érzi magát, és ilyenkor nagyon nehezen tud a munkájára koncentrálni. Cége – szükség esetén – havonta egy napot biztosít a számára, hogy ilyenkor pihenjen, anélkül, hogy bármilyen igazolást fel kellene mutatnia. A pms miatti szabadnapot viszont csak akkor kapja meg, ha nincs előre betervezett üzleti utazása vagy nagyon fontos munkája, amely nem várhat.

„Néhányan úgy gondolják, hogy ez pénzbe kerül a cégnek, ezért vita is van róla, hogy elriasztja a vállalatokat a nők foglalkoztatásától. Ugyanakkor úgy tudom, hogy nálunk, ahol többségben vannak a női dolgozók, és majdnem mindenki él a szabadnap lehetőségével, nincs jelentős pénzügyi veszteség emiatt” – mondja Cseng, aki szerint a férfiak sem érzik magukat hátrányosan megkülönböztetve.

Cseng szerint a nők nem élnek vissza a helyzettel (vagyis nem vesznek ki szabadságot, ha nincsenek tüneteik), és ez talán nem is érné meg nekik, mert az extra pihenőt csak azzal a feltétellel kapták meg, hogy a legfeljebb egynapos szabadnap után a feladataikban nagyon gyorsan utol kell érniük magukat. Ez pedig extra nyomás alá helyezi őket, amit el kell viselniük.

Forrás: HVG