„Kollégáim körében óriási a felháborodás az Erzsébet-utalványok kézbesítése kapcsán. (…) A főosztályvezető nálunk kijelentette, mindenkinek mennie kell, és az állását féltve senki nem mer ellenkezni.” Ilyen és ehhez hasonló leveleket küldtek lapunknak, illetve a szakszervezeteknek is azok a kormányhivatali dolgozók, akiknek a karácsony előtti napokban kell kivinniük azt a tízezer forintos Erzsébet-utalványt, amire a miniszterelnök tett nemrég ígéretet – írja az mno.hu.

Orbán Viktor múlt kedden, az Idősek Tanácsa ülése után jelentette be, hogy jövőre 1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak (pedig a várható inflációt az MNB a nyáron 2,4 százalék körülire jelezte), emellett pedig minden nyugdíjas kap tízezer forintnyi Erzsébet-utalványt karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között. Ezt azonban nem a posta viszi ki, hanem a mintegy 30 ezer kormányhivatali dolgozóra bízzák a feladatot.

– A leggyakoribb felháborodást kiváltó okok a kollégák körében a következők: nincs is biztonsági őr (kísérő), hiába állítja a Miniszterelnökség, ezenkívül a téli hidegre nem vagyunk berendezkedve, egy órát tudunk kint tölteni, de nincs munkaruhánk, mint a postásoknak.

– Nekünk nem adnak. És cipőt sem – írta az egyik dolgozó. Mint fogalmazott, megfelelő cipő és ruha nélkül 8 órát kint tölteni akár komoly betegséghez is vezethet. Sok a kisgyermekes anyuka is, de a férfi kollégáknak is inkább a jogszabályváltozásokra és a határidőkre kellene koncentrálniuk, ráadásul semmilyen tapasztalatuk nincs abban, hogy ekkora értékkel mászkáljanak. Fennáll a bűncselekmény veszélye is, ha tudomást szereznek a bűnözői körök arról, hogy ilyen értékkel védtelenül járják a városokat a munkatársak. Szerinte ha a terv megvalósulna, akkor elrontanák 30 ezer ember karácsonyát, akik fáradtan, betegen esnének be a karácsonyfa mellé a családhoz december 24-én, miközben a bevásárlás és a főzés elmaradt.

Ugyanerről beszélt a Magyar Nemzet érdeklődésére a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. Boros Péterné kifejtette: ma levélben fordulnak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy más megoldást találjanak a kézbesítésre, mert „elementáris” a tiltakozás. Ő vezetőkkel együtt 26 ezer járási és megyei kormányhivatali dolgozóról tett említést, és az érdekképviselet számításai szerint minden egyes dolgozóra csaknem 200 nyugdíjas jutna. Csakhogy jelenleg súlyos munkaerőhiány van a kormányhivatalokban, sokan napi 10 órás munkával sem tudják tartani a határidőket, emiatt gyakran szabnak ki rendbírságot is. – Ha pedig a szabadságokat nem adják ki, azzal a munkáltató egyszerűen törvényt sért – tette hozzá.

– A kormányhivatalokban dolgozók kétharmada nő, és van olyan járási székhely, amelyhez 18 település tartozik. Ezekre a helyekre hogyan viszik ki az utalványokat? Saját autóval, a munkaidő után – sorolta a kéréseket Boros Péterné. Mivel pedig az utalványt mint készpénzt helyettesítő eszközt a jogszabályok szerint egyedül nem is vihetik ki, biztonsági őrök is kellenek, így pedig a szakszervezeti vezető szerint biztosan drágább lesz az Erzsébet-utalványok kiküldése, mintha a feladatot a postára bízták volna.

Arra hét végi cikkében az Index is felhívta a figyelmet, hogy a Miniszterelnökség adatai szerint több mint 15 ezer forintra jön ki egy tízezres utalvány kiszállítással és minden költséggel együtt. A tárca ugyanis azt írta, hogy a 2,7 millió nyugdíjasnak kiszállított 10 ezer forintos utalványra a kormány 42 milliárdot szán, így jön ki az utalványonként több mint 15 ezer forint.

A nemzetgazdasági miniszter adóhivatalt felügyelő helyettese sem tudta megmondani a Hír TV kérdésére, hogy miért kerül az államnak darabonként több mint 5 ezer forintba az Erzsébet-utalványok kiszállítása. Tállai András azt sem tartotta kizártnak, hogy végül 15 ezer forintnyi utalványt kapnak majd a nyugdíjasok. Végül Tállai tárcájának sajtósai hívták fel a figyelmet, hogy a juttatás után 15 százalék személyi jövedelemadót és 27 százalék ehót kell fizetni, ezért számol 15 ezer forinttal az állam.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón beszélt arról, hogy a posta túl drágán, darabonként 482 forintért kézbesített volna, így inkább a kormányhivatalok munkatársai személyesen viszik ki a 10 ezres utalványokat, és mindenkit biztonsági őr fog kísérni. Az Index úgy számolt, hogy már ez a kíséret többe kerül, mint a postai kézbesítés. A karácsony előtti három, egyenként nyolcórás munkanappal és 2000 forintos biztonsági őrös órabérrel számolva ugyanis 530 forintból jön ki a kíséret utalványonként, és ebben még nincs benne, hogy a kormányhivatalnokok és a biztonsági őrök hogyan jutnak el a címzettekhez.

Kérdésünkre a Miniszterelnökség ennek ellenére állította, hogy ez így „lényegesebben olcsóbb, mint a postai kézbesítés”, és „az utalványok kézbesítését a kormányhivatalok munkaszervezéssel fogják megoldani, tehát ez nem akadályozza majd a hivatalokat feladataik ellátásában”. Ezt mondta a hét végén Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár is. A Miniszterelnökségnél rákérdeztünk egyébként arra is, meghatározzák-e azt, hogy az utalványokat kiszállítóknak milyen szöveg kíséretében kell átadni az utalványokat, illetve mit kell és mit nem szabad mondaniuk, amire a tárca azt válaszolta: „az átadáskor kötelezően mondandó szövegre vonatkozó gúnyos utalást” visszautasítják. Arra továbbra sincs válasz, hogy valóban visszavonták az érintett kormányhivatali dolgozók szabadságengedélyeit decemberre, illetve azt sem árulták el, hogy melyik cég biztonsági őrei vigyáznak majd a hivatalnokokra és volt-e pályáztatás erre a feladatra.

– Sokkal költségesebb módon fog az emberekhez eljutni az utalvány, mintha a postára bízták volna a kézbesítést, és tisztességtelen ilyen feladatot és felelősséget bízni a kormányhivatalnokokra – mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke. A Jobbik közleményben minősítette felháborítónak, hogy a Fidesz – munkakörüktől eltérően – népszavazáskor ingyen telefonos kampánycsapatként dolgoztatta, most pedig ingyenpostásként akarja használni a kormányhivatalok tisztviselőit. Az LMP szintén elfogadhatatlannak nevezte, hogy a 10 ezer forintos utalványokat személyesen a kormányhivatalnokok fogják kézbesíteni munkaidőben.

Forrás: mno.hu