Jó szakképzés nélkül nem lehet sikeres a gazdaság, a szakképzés nagyon gyorsan fejlődik, és óriási verseny alakult ki ezen a területen az országok között - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szombaton a göteborgi EuroSkills európai fiatal szakmunkások versenyének bejárását követően.

Kiemelte: Közép-Európában Magyarország szerencsés pillanatban van, a magyar közgondolkodás, a politika, az oktatási szakma megértette a szakképzés jelentőségét, ami versenyelőnyt jelent. Magyarország a szakmai vitát a szakképzésről korábban lefolytatta, előbb kezdte a szakképzési rendszert átalakítani, mint a térség többi országa, és az ebből adódó előnnyel élni kell - fejtette ki.

Az EuroSkills versenyen is tapasztalható, egyes országok pénzt, energiát nem kímélve mindent elkövetnek azért, hogy szakképzésüket „feltegyék a világ horizontjára”, tehát nem szabad „elpuskázni” a magyar előnyt - fogalmazott Parragh László.

Rámutatott: a göteborgi versenyen nagyon erős a mezőny, és látható, hogy a szakképzésben új területek, szakmák jelennek meg, megszűnik a felsőoktatás és a szakképzés közötti merev határ. A versenyen is látható robotika már felsőoktatási szintet követel, például egy villanyszerelőnek is értenie kell a számítástechnikához, a programozáshoz, a robottechnikához - jegyezte meg.

Parragh László úgy vélekedett, a befektetők látják, mi zajlik a kelet-közép-európai térségben, a magyar gazdaságpolitika világos üzenete pedig, hogy az ország hozzáadott értéket, munkakultúrát, ipari termelést megvalósító befektetőket vár, és ebben fontos lépés a szakképzett munkaerő megléte.

Hangsúlyozta: a cégek is áldoznak a szakképzés fejlesztésére, például a EuroSkills versenyek szponzorai jelentős összegekkel támogatják a rendezvényt, a magyarországi Szakma Sztár Fesztiválon is mintegy 300 szponzor van.

Az MKIK elnöke kiemelte: a magyar gazdaság hosszú távon fenntartható fejlődési pályán van, és ezt erősíti a bérfelzárkóztatással bővülő belső fogyasztás is.
Parragh László úgy látja, hogy az EuroSkills versenyt a kamara színvonalasan meg tudja szervezni 2018-ban, ehhez adott a tudás és az anyagi forrás.

A göteborgi EuroSkills versenyen 35 szakmában 28 országból mintegy 500 fiatal szakmunkás indult, köztük 16 magyar 14 szakmában - ápolás, bútorasztalos, épületasztalos, festő, fodrász, hegesztő, informatika, kőműves, mechatronika, pincér, szakács, szépségápoló, villanyszerelő, virágkötő - méretteti meg magát.

A versenyek csütörtökön kezdődtek, az eredményt a vasárnapi záróünnepségen hirdetik ki.