A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke, Némethné Jankovics Györgyi szerint Orbán elismerte, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nem igazságos és nincs benne egyensúly és becsületesség – olvasható a 24.hu oldalán.

Érthetjük úgy a miniszterelnök keddi bejelentését, hogy győztek?

Ez nem ilyen egyszerű. Miért győztünk volna?

Magasabb a nyugdíjemelés mértéke, mint a korábban tervezett és minden nyugdíjas kap még tízezer forintnyi utalványt az idén. Sőt, csökken bizonyos élelmiszerek áfája és ott a rezsicsökkentés is.

Akkor kezdjük a végén. Az áfacsökkentést meg a rezsit hanyagoljuk, mert ezek mindenkit érintenek, nem csak a nyugdíjasokat. Ha a nyugdíjemelés mértékét nézzük, akkor az valóban több a korábban tervezett 0,9 százaléknál. Egészen pontosan 0,7 százalékkal. De ne feledjük, hogy a költségvetési törvényben még mindig 0,9 százalékos jövő évi infláció van, ennyivel kötelező emelni a nyugdíjakat. De ez az 1,6 százalékos emelés pont 0,7 százalékkal kevesebb, mint amekkora inflációval az MNB kalkulál 2017-re.

És azt továbbra sem tudjuk, hogy Orbán Viktor mi alapján mondja a számait.

Jó, jó, de kapnak tízezer forint Erzsébet-utalványt! Az is smafu?

Nem. Ez kétségtelenül egy nagyon szép karácsonyi ajándék, ha megérkezik addig. Egy nyugdíjas pénztárcájának mindig jól jön egy kis plusz.

Akkor mi a baj?

Az, hogy egy ilyen egyszeri gesztus nem növeli a nyugdíjalapot.

Ettől nem lesz több jövőre a havi nyugdíj.

De ami ennél fontosabb, hogy azt is mondta a miniszterelnök, hogy drágulások lesznek, ezzel az ajándékkal ezt a várható áremelést akarják ellensúlyozni. Azt mondta Orbán, hogy ezt a döntést azért hozták, hogy „az igazságosság, az egyensúly és a becsületesség állapota kialakuljon”. Ez egy nagyon árulkodó mondat, hiszen ez azt is jelenti, hogy a miniszterelnök szerint, és szerintem is, a jelenlegi rendszer nem igazságos és nincs benne egyensúly és becsületesség.

Mire gondol?

Arra, amit már régóta mondunk, hogy az aktív keresők bérnövekedése jövőre akár 10-15 százalék is lehet, miközben a nyugdíjemelés ennek csak a tizede lesz. Szóval azt kérdezzük, hogy ez az igazságosság és a becsület?

Ekkora különbség van állampolgár és állampolgár között.

Maguknak semmi nem elég. Miért nem?

Azért, mert amikor a ma nyugdíjasa félretette a nyugdíját, akkor tőle sokkal többet vontak le, vagyis ma sokkal jobb helyzetben kellene lennie. A ma nyugdíjasát nem arra rendeltették, hogy nyomorogjon, vagy elszegényedjen! Erre lehet azt mondani, hogy a nyugdíjasok felélik az aktívak jövőjét, de nem vagyunk élősködő generáció, kikérjük magunknak.

Mi a megoldás?

A minimum ott kezdődik, hogy nem ön kérdez minket, hanem a döntéshozók. Nekünk az a dolgunk, hogy ennek a generációnak az érdekeit megjelenítsük, csak hallgassanak meg.

Forrás: 24.hu