Nem akarjuk ugyanazokat az utakat, nem egyszer tévutakat bejárni, amelyeken korunknál fogva mi magunk is voltunk már, s amit mostanában is látunk magunk körül – így magyarázta Horgas Péter, miért nem fogadja el egyetlen politikai párt közeledését sem a Magyarországért Mozgalom. A látványtervező, a gyermekéhezés felszámolását célzó Nemzeti Minimum kezdeményezés kitalálója és vezetője egyben ennek a mozgalomnak a háromfős vezetésében is benne van és ma már határozottan vállalja társaival, hogy politikai mozgalom alapjait rakják le. 

A fekete ruhás nővérrel, Sándor Máriával és az Autonóm Területi Szakszervezetet vezető, védőnőként dolgozó szociológussal, Varga Andreával együtt úgy látják, a mostani politikai elit egyik tagja sem ad érdemi választ a társadalom alapvető kérdéseire, sőt még a valós helyzetkép megrajzolásáig sem jutottak el. Azért járják az országot mozgalmuk tagjaival, mert tudják, csak így lesz hiteles rálátásuk az emberek életére, problémáira.

A Népszavának a civil ernyőszervezetként működő mozgalom vezetői kijelentették, jelenleg az ország megismerésénél tartanak, innen még messze van az a lépés, amikor valamilyen politikai erőhöz akarnának közeledni. Horgas Péter azt hangsúlyozta, jelenleg felmérik azt is, mekkora igény van a társadalomban arra, hogy a megszokottól eltérő, őszinte stílusban közelítenek a bajban lévőkhöz. Emlékezetes, a Magyarországért Mozgalom júliusban azért jött létre, mert a benne résztvevők szerint a társadalom nagy része a szakmai alapon működő, hiteles civil szervezetektől várja a „kormányzati dilettantizmussal” szembeni fellépést. Sándor Mária tegnapi vidéki programjukon is azt hangsúlyozta, a mostani kormánnyal semmilyen kompromisszumot nem tudnak elképzelni, így csakis olyan politikai erőkkel juthatnak el valaha is a párbeszédig, amelyek hasonlóan gondolkodnak.

Miskolc és Pécs után tegnap Szegedre és Orosházára látogattak el a civil szervezet képviselői. Mindkét településen felkeresték a leghátrányosabb helyzetűek iskoláit, amelyeket az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Egyházközösség tart fenn. A két Wesley János iskolában mélyszegénységből érkező, sokszor viselkedési zavarokkal küzdő, ezért sajátos nevelési igényű gyerekek tanulnak. A mozgalom szervezői az országjárás következő állomásának hasonló helyzetű intézményivel előzetesen felveszik a kapcsolatot és megkérdezik, mire van a legnagyobb szükség. Így vittek tegnap az iskolásoknak meleg ruhát és cipőt, tartós élelmiszert az osztrák Szamaritánus Mentőszolgálat jóvoltából, míg az orosházi iskola kérésére a civil adományokat egy kerámiatáblára költötték, amit a nyelvi órákon használnak majd a tanárok.

A Magyarországért Mozgalom vezetői érdeklődésről és félelemről egyaránt beszámoltak, amikor a fórumok tapasztalatairól faggatták őket. Az egyre bővülő csapat tagjai nem akarnak kapkodni, Horgas Péter megfogalmazása szerint ugyanis egy ilyen országos civil ernyőszervezet kiépítése olyan, mint egy új barátság megszerzése: sok idő és munka kell hozzá. Nekik van türelmük – hangsúlyozták, hozzátéve ugyanakkor, hogy bármikor változhat a politikai helyzet körülöttünk, tehát arra a kérdésre, hogy mire készülnek 2018-ban, nem tudtak pontos választ adni, de az biztos, hogy az utcai megjelenések mellett ma már a tárgyalóasztaloknál is fontosnak tartják jelenlétüket.

Forrás: Népszava