Kimondottan jónak nevezte a foglalkoztatási adatokat  a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára Kaposváron pénteken.

Cseresnyés Péter az Út a munkaerőpiacra program Somogy megyei konferenciáján rámutatott, hogy a foglalkoztatási mutató 2010-ben még európai szinten a legalacsonyabb, 55 százalék volt, ma azonban korcsoportoktól függően megközelíti, eléri vagy meg is haladja az uniós átlagot.

A 15-64 év közöttiek körében mért 67 százalék körüli eredménnyel 2-3 százalékponttal maradunk le az uniós átlagtól, a 20-64 év közöttiekre vonatkozó 72,1 százalékos foglalkoztatás ugyanakkor jobb az uniós átlagnál - jegyezte meg.

Kitért rá, a munkanélküliség csökkent az elmúlt években, 2010-ben 11,6 százalékos volt, jelenleg 5 százalék alatt van.

Mivel bizonyos szakmákban és területeken munkaerőhiány van, az Út a munkaerőpiacra projekt és az ehhez hasonló programoknak különösen fontos szerepük van abban, hogy a tartalékok megtalálásával, a motiváció, a képzés, a mobilitás erősítésével segítsék az emberek munkaerőpiacra, azon belül is elsősorban a versenyszférába jutását.

Az államtitkár a bérmegállapodásról azt mondta: erre a lépésre szükség volt annak érdekében, hogy a munkáltatók meg tudják tartani a dolgozókat. Hozzátette, az adócsökkentés eredményeként pedig várhatóan tovább növekednek a bérek, bővül a foglalkoztatás, élénkül a gazdaság.

Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott az eseményt megelőző sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a tavaly októberben indult és 2018 végéig tartó Út a munkaerőpiacra projekt keretében Somogyban 5 milliárd 264 millió forintból 5264 álláskereső munkaerőpiacra való visszajutását szeretnék elérni képzésekkel, bérfizetési, lakhatási, munkába járási, és egyebek mellett vállalkozóvá válást segítő támogatásokkal.

Rámutatott, a projekt jól halad, abba eddig 2081 embert vontak be, 325-en nyelvtanfolyamon vettek részt, vagy szereztek elsősorban szociális, egészségügyi szakképesítést.

Neszményi Zsolt kitért rá, Somogyban mintegy 13 ezer álláskeresőt tartanak nyilván, 16 százalékkal kevesebbet, mint az elmúlt év hasonló időszakában és kevesebbet, mint 2000 óta bármikor. A foglalkoztatottság 61, a munkanélküliségi ráta az országos átlagnál valamivel magasabb, 5,8 százalékos.