Mindenki azt akarja, hogy a munkája szórakoztató legyen. Vagy legalább a munkahelyi légkör. Bár persze nem szórakozni járunk a munkahelyünkre, mégis igaz, hogy hatékonyabbá is válunk, ha a környezet és a légkör szórakoztató és érdekes. Még a legjobb dolgozók sem a tegnapi értekezletet fogják kiemelni, ha azt kérdezzük, miért szeretik a munkahelyüket… - olvasható a Piac és Profit oldalán.

Egy kis véleménykülönbség lehet a dolgozók és a tulajdonosok között arról, hogy a vidám munkahely vajon produktívabb-e a csak a munkára fókuszáló terepnél. Pedig a szakértők régóta kiabálják, hogy a boldogabb dolgozó jobban húzza a szekeret. A szoros munkakeret, bár sok főnök úgy véli, nem a legösztönzőbb megoldás. Ha a nyereséges úton szeretnénk maradni, vezetőként be kell látnunk, nem a szigor az egyetlen megoldás. Persze figyelnünk kell a jó stratégiára, a világos célra és a teljesítménymérésre, de eközben intravénásan adagoljunk egy kis mókát is az irodai környezetbe!

Szervezzünk kihívásokat!

A barátságos verseny mindig jó dolog. Szervezhetünk ilyet szakmai alapon, például projektek csapatok között, és versenyezhetünk egy adott időszakban, kinek jobbak az eredményei. De az irodából kiszabadulva lehet ez munkán kívüli verseny is, egy barátságos sportmérkőzés, vagy egy bowling-csata. Akárhogy is, a verseny a megfáradt munkatársainkba friss vért pumpál, és arra ösztönzi majd őket, hogy lelkesebben dolgozzanak. Plusz, ez lehet egy szép figyelemelterelés a hideg rázós napi rutinról.

Ma az emberek az élet minden területén élményekre vágynak. A gamification, vagyis a játékosság bizonyíthatóan növeli a hatékonyságot céges környezetben is. De hogyan fogjunk hozzá? Milyen alapelveket érdemes szem előtt tartani egy sikeres vállalati gamification projekt érdekében? Itt olvashat róla részletesebben.

Szünet, az kell

A munkahelyek legtöbbje arra kényszeríti a munkavállalókat amíg dolgoznak, csak a munkájukra koncentráljanak, lehetőleg az egészségügyi szüneteket is mellőzve. A megszakítás nélküli robotolás, napi 8, 9 vagy még ennél is több órán keresztül tényleg biorobottá teszi a munkatársakat. A legtöbb cégvezető ezt hatékonynak tarja, a valóság azonban az, hogy a szünet nagyszerű lehetőség arra, hogy nyomás enyhítsük, és új lendületet kapjunk. Frissebb agy, jobb problémamegoldás, élesebb fókusz, kreatívabb munka. Szóval akkor gondoljuk csak át annak a szünetnek a jelentőségét, lehetőségeit?

Ösztönözni kell a dolgozóknak, hogy törjék meg a rutint, amikor jónak látják (az ésszerűség határain belül, természetesen). Legyen egy külön pihenő, ha van rá lehetőség, ahol egy kávé mellett le tudják tenni a munkát fejben picit.

Béke, barátság

Azok a munkahelyek, ahol a munkatársak legalább laza barátságban vannak egymással, általában sikeresebbek, mint ott, ahol az alkalmazottak zárkózott robotok. A legjobb módja annak, hogy elősegítsük az együttműködést, a csapatépítés. De nem a kényszeres, erőltetett formában! A csapatépítés alapjainak valójában semmi köze az outdoor programokhoz, vagy a sörözéshez. Hogy mi kell e helyett, arról itt olvashat. Ha csapatépítő programot szervezünk, legyen laza, és senki számára sem kellemetlen a program. Kezdjük egyszerűen akár egy céges, napi rutint megszakító ebéddel, rendeljünk például az irodába egy laza kedden finomságokat. Grillezzünk, tartsunk kötetlen összejöveteleket. Nem kell életre szóló barátságokat kötni, de ha a nem csak íróasztal mögött, hanem magánemberként is megismerik picit egymást a kollégák, a csapat jobban tud együttműködni és több jókedvvel végzi a munkát.

Ünneplejünk közösen!

Most nem a nagy karácsonyi összeborulásról beszélünk! Kevés munkahely veszi a fáradtságot és ünnepli meg igazán a nagy eredményeket. Amikor egy csapat vagy egy munkatárs eléri a fő, kijelölt célt, vagy ha a cég eléri az évek óta áhított, jelentős mérföldkövet, itt az alkalom, hogy a csapat igazán megünnepelje. Nem kell, hogy szórjuk ki az ablakon a pénzt csillivilli partira, egy irodai vagy otthoni mini összejövetel is jó buli. Segít learatni a babérokat, amit kemény munkával értünk el, együtt élvezni a sikert pedig nagyon jó!

Fókuszban a termelékenység, nem a menetrend

Végül, az egyik legjobb módja annak, hogy segítsük a termelékenységet az, hogy közvetlenül ösztönözzük. Ahelyett, hogy szigorú menetrendet szabunk, és görcsös szabályokat állítunk, adjunk az alkalmazottak nagyobb rugalmasságot, hogy úgy végezzék munkájukat, ahogy jónak látják. Az egyetlen szabály: a munka legyen kész a határidőn belül.

Alkalmazzuk ezeket munkahelyi kultúra kialakításakor a saját cégünknél, és észre fogjuk venni, hogy megváltozik a munkatársak attitűdje és viselkedése. Úgy fogják érezni, hogy jobban értékelik őket, a teljesítményüket és lazábban, boldogabban így sokkal hatékonyabban végzik majd a munkájukat.

Forrás: Piac és Profit