A nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati idő, a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító idő kiszámításához sok-sok adatra van szükség, illetve azokat mind egyeztetni, igazolni kell – írja a HVG.

A biztosított korábbi jogviszonyaira, nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati idejének, illetve a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idejének megismerésére 2012. december 31-ig az úgynevezett szolgálati idő elismerési kérelem szolgált. Az érintett kérelme alapján a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szerv kiszámolta a nyugdíjjogosultságnál, illetve a kedvezményes nyugdíjazásnál figyelembe vehető szolgálati és jogosító időt és külön közigazgatási döntést – határozatot – adott ki ezen adatokról. 2013. január 1-től a nyilvántartásban szereplő adatok igazolására az alábbi eljárások kezdeményezésével nyílik lehetőség.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében hatósági bizonyítvány kiállítása kérhető a megszerzett szolgálati időről, nők kedvezményes nyugdíjazására jogosító időről, illetve más a társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplő a biztosítási jogviszonyra vonatkozó adatokról – írja az Adózóna.. Ezen eljárás kezdeményezése lehetséges ügyfélkapun keresztül, illetve személyesen vagy postai úton is, az eljárás megindításához szükséges formanyomtatvány kitöltésével.

Elektronikus ügyintézés keretében egyeztetési eljárást csak saját ügyfélkapun keresztül lehet indítani, amelynek használata előzetes regisztrációhoz kötött. Ügyfélkapu-regisztrációt az okmányirodánál, valamint a kormányablaknál van mód igényelni.

Az adategyeztetési eljárás lezárását követően kerül sor az igényelt hatósági bizonyítvány kiállítására.

Forrás: HVG