A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az induló tanév legnagyobb változásának a szakképzés átalakítását tartja. Galló Istvánné mai sajtótájékoztatóján újra elmondta: a PSZ véleménye szerint nem szabad kiemelni a szakképzést a köznevelés rendszeréből, de ez az álláspont a legkevésbé sem érdekelte a kormányt, amely mindenféle egyeztetést mellőzve lökte az oktatási területet is felügyelő Emmi alól közvetlenül a gazdasági lobbinak kiszolgáltatott Nemzetgazdasági Minisztériumhoz . írja a Népszabadság.

Ennek következményeként a szakképző intézmények július elsejével átkerültek ugyan a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) az NGM alá, azonban a fenntartóváltáshoz szükséges jogszabályok hiányoznak. (A szervezeti és működési szabályzatokról még csak most egyeztetnek például. De ha egy alapítványi iskola kérné a bejegyzését, akkor ennek hiánya miatt a bíróság megtagadná azt.)

Galló Istvánné szerint jól látszik, hogy most ugyanazokkal a gyermekbetegségekkel küszködik az NGM, mint annak idején, megalapításakor a Klik is, most pedig a tankerületek: a szakképzési centrumoknak vannak ugyan igazgatói, de nincsenek jogszabályban tisztázott hatásköreik.

– Azt hittük, a kormány levonta a Klik megalapításának tanulságait, de tévedtünk – összegezte az érdekvédelmi szervezet elnöke, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a tagintézményekké váló szakiskolák, szakközépiskolák vezetői egy évig ideiglenesen igazgathatják azt az intézményt, amelynek élén ülnek, aztán az állam jövőre új pályázatot ír ki. Ez háromszáz vezetői pályázatot jelent, amely a PSZ szerint szakmailag indokolatlan, és minden szempontból ésszerűtlen. Azt sem lehet tudni, miből hozták létre a centrumokat: a Klik ugyanis úszik az adósságban. Ezzel kapcsolatban Galló Istvánné annyit jegyzett meg: ilyen finanszírozási anomáliák mellett nem lehet zavartalanul működtetni a közoktatási rendszert.

Galló Istvánné mindemellett leszögezte: a PSZ támogatja azt a népszavazási kezdeményezést, amely a 16-ról visszaállítaná 18 évre a tankötelezettséget.

Tanévnyitó sajtótájékoztatóján a PSZ elnöke arról is szólt, hogy ha megvalósul az a terv, amely szerint a kis létszámú iskolák helyett az általános iskola felső tagozatán iskolaközpontokat hoznak létre, akkor az radikális leépítésekkel járhat majd. Felidézte Hanesz József Klik-elnök korábbi nyilatkozatát, aki arról beszélt nemrégiben egy konferencián, hogy a közoktatás rendszere egymillió-háromszázezer diáknak biztosít férőhelyet, azonban a demográfiai apály (és a szakképzést érintő átalakítások) miatt ma már csak hétszázötvenezer tanuló van a rendszerben. Galló Istvánné ezt úgy értékeli, hogy az iskolaközpontok létrehozása egyet jelent a nagyarányú pedagógus-leépítésekkel. A PSZ számításai szerint ez legalább 633 általános iskolát, 53 ezer diákot érint, amivel párhuzamosan 2800 pedagógushely válik feleslegessé.

A Népszabadság kérdésére Galló Istvánné leszögezte: nem szabad utcára tenni pedagógusokat, elbocsátás helyett a feleslegessé váló tanárokat az oktató-nevelő munkát segítők közé kellene helyezni. – Szó sem lehet arról, hogy ezt a szürkeállományt kiemeljék a rendszerből. Ennyire nem gazdag ez az ország, és ezt nem csak mint érdekvédő mondom. A pedagógusoknak szükségük van segítségre, az iskolákban adják magukat a feladatok – mondta Galló Istvánné.

Forrás: Népszabadság