A bürokrácia bugyrai arra kényszeríthetik a külhonban családot alapító magyar fiatalokat, hogy elgondolkodjanak azon, gyermekük joggyakorló magyar állampolgárként kezdje-e életét vagy sem. A kormány részben átvágta a gordiuszi csomót, Lázár János pedig pontosan tudja, hogy hol van a probléma.


Ezrével hagyják el az országot munkavállalási céllal magyar fiatalok. Természetesen nem mindenki mosogatni megy Londonba, nem kis részük diplomás értelmiségi, ők egy-egy kihagyhatatlan szakmai lehetőség miatt választanak maguknak átmenetileg lakóhelyet Magyarországtól távol. Előfordul, hogy e kivándorlók külföldön alapítanak családot, ekkor pedig nem várt problémákkal találhatják magukat szembe. Az MNO-t több olvasó is megkereste történetével, miszerint karácsonyra vagy nyárra szívesen hazajönnének, hogy együtt legyen a (nagy) család, de mivel csecsemőjük papírjaira sok-sok hónapot várni kell, ez nehézséget jelent.

– Lehetetlen helyzet, hogy a család egyéves korában láthassa először a lányomat – kezd történetébe Márton, aki egy németországi nagyvárosban kapott munkalehetőséget. Tavasszal született első, a magyar törvények szerint magyar állampolgárságú gyermekük, de a kis Viola nem gyakorolhatja jogait, amíg meg nem történt hazai anyakönyvezése, anélkül pedig – az eddigi szabályozás szerint – útlevele, magyar személyi igazolványa és egészségbiztosítása sem lehet.

Két hónap? Sokkal több!

Az édesapa a konzulátussal történt előírásszerű egyeztetés során döbbent rá, hogy a magyar szervek szerint hivatalosan mindennel együtt két hónapos eljárás nem lesz sétagalopp. Ott ugyanis arra kérték: az ötperces ügyintézéshez kérjen időpontot, amit meg is kapott – két hónappal későbbre. Amikor sorra került, a konzulátuson közölték: Viola papírjára idén már ne számítsanak.

A két hónap valójában a kérelem Magyarországra érkezésétől ketyeg. A konzuli tisztviselőnek az előírás szerint az első diplomáciai postával el kell küldenie a hazai anyakönyvezésre irányuló kérelmet. A papír megérkezését követően a hazai anyakönyvezést végző anyakönyvvezető megvizsgálja, hogy a kérelem és mellékletei a hazai szabályoknak megfelelnek-e, szükség esetén a kérelmezőt, illetőleg a felterjesztőt hiánypótlásra felhívja. Az ekkor szükséges plusz idő nincs benne a két hónapban, s evidens, hogy bármilyen papírral el lehet csúszni (lásd keretes írásunkat!).

Feketén utazni nem létező gyermekkel?

Márton elmondta: a nyaralás tervezésekor elgondolkodott rajta, hogy feleségét és lányát egyszerűen autóba ülteti, és meg sem áll Budapestig, hogy együtt lehessen a család. De meggondolta magát, hiszen ez nem lenne szabályos. Így inkább feláldozza a nyaralást a nagyszülőkkel, esetleg még a karácsonyt is, csak ne keveredjen emiatt semmilyen eljárásba. Szintén magyar feleségével inkább a nyilvánosság útját választották, hátha történik valami. Ráadásul ők még szerencsések abból a szempontból, hogy autózni tudnak, de Londonból például ez már sokkal nehezebb, a repüléshez pedig kellenek a papírok. Hogy tényleg szabálytalan-e, erről is érdeklődtünk – először telefonon, hiába, majd írásban – a kormányhivatalnál, íme a kérdéseink:

  • Hány anyakönyvezési kérelem érkezik havonta-hetente (stb. amelyikről van információ) külföldön tartózkodó magyar állampolgártól új gyermek születése kapcsán?
  • Az okmányok (pl. születési anyakönyvi kivonat, útlevél, személyi, taj szám) kiállítása vagy a beérkező igények feldolgozása a gyorsabb? (Röviden: túl van-e terhelve a rendszer?)
  • Az okmánykiadás ügyintézési ideje a hiba nélküli kérelembenyújtástól számított két hónap. Ebbe beletartozik-e a konzulátus és a Budapest Főváros Kormányhivatala közötti kommunikáció is? Vagyis a teljes eljárás ideje ennyi?
  • Hogyan létezhet, hogy számos olvasónk arról számol be, a konzulátuson sok hónapos eljárásra figyelmeztetik őket?
  • Számos magyar család, amely most indítja az igénylést, az ügyintézés tempója miatt nyárra vagy akár karácsonyra sem tudja hazavinni a gyermekét. Szabályos-e mondjuk Németországból autóval egyszerűen hazajönni és visszatérni úgy, hogy az autó csecsemőkorú utasának gyakorlatilag semmilyen papírja nincsen?

Akarnának magyar papírokat, de így inkább britet szereznek be

Természetesen vannak olyanok is, akik elriadnak a rájuk váró bürokratikus eljárástól. Anita az angliai Bournemouthban adott életet Lujza nevű gyermekének.

– Szerettünk volna neki magyar útlevelet, de mivel az egész procedúra, úgy tudom, hat hónapot vett volna igénybe, és mi három hónapon belül szerettünk volna hazautazni, ezért gyorsabb megoldás volt az angol útlevelet kikérni – számolt be a gordiuszi csomó átvágásáról a fiatal anyuka. Mivel Anita és párja 5 éve adófizetők, lányuk jogosult a brit állampolgárságra is. – A papírok beadása után két héten belül megérkezett Lujza brit útlevele minden probléma és fennakadás nélkül. A lányom most kétéves, magyar útlevele még nincs; nem is tettünk több erőfeszítést érte, épp a kijárhatatlan bürokrácia miatt. Az Európai Unióban pedig britként is simán utazhatunk – foglalta össze történetét. Anita a jövőben szeretne magyar papírokat Lujzának, de az ezzel járó nehézségeket egyelőre nem tudja vállalni.

Mártonék és Anitáék is számos, hozzájuk hasonló sorsú párt ismernek. Hogy pontosan hány embert érinthet a dolog, azt megint csak a hivataltól próbáltuk megtudni.

A kormány átvágta a gordiuszi csomót?

Összeállításunk elkészülte közben – illetve amíg hosszasan várakoztunk a 2015 áprilisa óta az ügyben illetékes Budapest Főváros Kormányhivatala válaszaira – befutott Mártonék jelzése: a magyar kormány minden előzetes jelzés nélkül átvágta a gordiuszi csomót, így már nem kell amiatt rágniuk a körmüket, hogy egy budapesti ügyintéző az ősz folyamán épp az ő ügyüket halássza-e ki a kupacból, pár perc alatt kiállítva Viola okmányait.

– Váratlanul értesültem egy augusztus eleji kormányrendeletről, ennek értelmében útlevelet kaphatnak azok is, akik még nincsenek anyakönyvezve, tehát részben megoldották a problémánkat, legalább utazni lehet majd – számol be ügyük előremozdulásáról Márton, aki azonban furcsállja, hogy amikor a hozzájuk hasonló külföldi magyar munkavállalók az idei nyarukat legkésőbb megtervezték, tehát június végén, a rendeletnek még híre-hamva sem volt. A dokumentumban szereplő, igen fontos információkat a külügyi tárca egyik konzuli aloldalán találtuk meg.

Forrás: mno.hu