Ha egy kívülálló délután fél három tájban betoppan egy hivatali helyiségbe és ott szunyókáló tisztviselőket lát, alighanem elszörnyed. Lusta, naplopó, a fizetésükért meg nem dolgozó társaságnak titulálná őket – írja a HVG.

Pedig a világ legjövedelmezőbb, leginnovatívabb vállalatainál, például a Google-nál, vagy a francia telekommunikációs piacot szinte uraló Orange-nál már bevezették a délutáni sziesztát. Persze nem kötelező, mint egykor volt az óvodában. De aki úgy érzi, hogy húsz-huszonöt percnyi „ejtőzésre” szüksége van, megteheti. És utána frissen, kreatívan folytatja a munkát. A Le Point párizsi hetilap sok orvosi szakvéleményt idéz. Ezekből kiderül, hogy az ember szellemi ébersége, tevékenysége ciklusokra osztható. Vannak felszálló, vannak leszálló ágak. És valamikor kettő és három között, kora délután mélyponton van az agyműködés, csaknem mindenki ásítozni kezd. 

 Ilyenkor persze le lehet nyomni egy kávét, ami kicsit felfrissít, de hamarosan még álmosabbak leszünk, jöhet az újabb kávé, ami viszont már egészségtelen. A félórás szunyókálásnak ellenben nincs káros hatása és a dolgozók szellemi kapacitása felfrissül.

Európa déli tájain, például Spanyolországban hagyománya van a sziesztának. De ez inkább a nyáron, tavasszal, sőt még az ősz elején is tapasztalható meleg miatt van. Sok üzlet, intézmény, hivatal bezár kettőkor és csak ötkor nyit újra, amikor viszont Európa más tájain már a végéhez közeledik a munkaidő. Rajoy kormányfő ezért felvette: törvénybe kellene iktatni a félórás sziesztát. Ez elég lenne a felfrissüléshez, és Spanyolország szinkronban tudni maradni európai partnereivel. A felvetés - felvetés maradt.

De a Le Point szakértői vizsgálatokat idéző cikke szerint fél óra délutáni szunyókálás nem rontja, hanem jelentősen növeli a munkaerő termelékenységét a nap hátralévő részében. Igaz, ezt a lehetőséget egyelőre csak azok a vállalatok adják meg alkalmazottjaiknak, ahol tudják: a termelékenység, az üzleti eredmény nem a munkában töltött órák számától, hanem elsősorban a munkaerő kreativitásától és jó közérzetétől függ.

Forrás: HVG