Sok kedvező változtatást tartalmaz az őszi adócsomag, amelyet péntek délután nyújtott be a kormány. A beígért járulékcsökkentés azonban olyan szűk körben valósul meg egyelőre, hogy szabad szemmel alig észrevehető – írja a HVG.

Ahhoz képest, hogy több mint kétszáz oldalra duzzasztotta a Nemzetgazdasági MInisztérium az őszi adócsomagot, az nem tartalmaz olyan radikális változásokat, mint a májusban elfogadott salátatörvény. Egyelőre várat magára az elmúlt hetekben beígért járulékcsökkentés is, de azért a kis cégek számára kedvező változások jönnek, ha novemberben az Országgyűlés elfogadja a most benyújtott törvénytervezetet.

Jól járnak a legkisebbek

Kétszeresére, 6-ról 12 millió forintra nő például a kata bevételi határa. A legkisebb vállalkozások adminisztrációs terheit ráadásul másképp is csökkentené a kormány: az áfánál az alanyi mentesség értékhatára nyolc millió lesz a mostani szintén hat helyett. Az alanyi adómentesség azt jelenti, hogy a vállalkozónak nem kell áfát felszámítani és bevallást sem kell benyújtania róla.

Nő a felső korlát a már kivázó cégeknél is. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, azonban mindaddig a kivában maradhat a cég, amíg el nem éri az 1 milliárd forintos mérlegfőösszeget. Újdonság az is, hogy induló cég is választhatja ezt az adónemet.

Adókedvezmény segíti a startup cégekbe fektető vállalkozásokat. A kedvezményt a befektetés évében és az azt követő három esztendőben lehet igénybe venni, évente húszmillió forintig. Ehhez egy újfajta cég, úgynevezett korai fázisú vállalkozás alapítása szükséges. Ebben legalább két főnek kell részt vennie, és legalább egy közülük kutatás-fejlesztési szakember kell, hogy legyen.

Egy kis járulékcsökkentés

Jövőre senkinek nem kell a kamatjövedelem után 6 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetnie. Az eddig öt kulcsot (6%, 14%, 15%, 20% 27%) tartalmazó rendszer kétkulcsossá válik, csak a 14 százalékos és a 27 százalékos mérték marad fenn.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a most 15 százalékos eho 14 százalékra csökken. Azok viszont, akik most fizető vendéglátó tevékenységük után 20 százalékos eho-t fizetnek, nem mentesülnek a közteher alól, hanem azt személyi jövedelemadóként kell befizetniük. (Ennek megfelelően 32 ezerről 38400 forintra nő az átalányadójuk.)

Az első házasoknak (2015 óta megkötött házasságoknál) 24 hónapig járó havi 5 ezer forintos „nászajándék”, vagyis adókedvezmény a jövő évben akkor is igénybe vehető, ha gyermek születik. Eddig a családi adókedvezménnyel együtt nem lehetett igénybe venni az 5 ezer forintot.

Drágul a cigaretta

Egy jó hírünk van a cigarettákkal kapcsolatban: 2017-től legalább az ár feltüntetése nem idegesíti a dohányosokat, az árakat a NAV teszi közzé majd honlapján.

A termékek azonban ismét drágulni fognak, mivel emelik a jövedéki adót.

Ez így néz majd ki:

a cigarettáknál ezer szálanként 16200 forint, valamint a kiskereskedelmi ár 25 százaléka, de legalább ezer szálanként 28800 forint.

a szivarnál és szivarkánál a fogyasztói ár 14 százaléka, de legalább 4120 forint ezer darabonként.

a fogyasztási dohányoknál kilónként 16200 forint, a tölfőfolyadéknál milliliterenként 65 forint.

(a jövőben ugyanis dohánygyártmánynak minősül az e-cigaretta töltőfolyadéka és az új dohánytermék-kategóriák is.)

Lesz itt adómentesség

Adómentesek lesznek azok a pénzek, amelyeket a jövő évi vizes világbajnoksággal kapcsolatban fizetnek ki. A termőföldek bérbeadásának adómentességét pedig kiterjesztik az erdőkre is.

Adókedvezmény jár az élőzenei szolgáltatásra szánt gázsi után is, az áfa nélkül számított ellenérték felét számolhatják el a vendéglátóhelyek.

Ennél is jobban jár, aki műemléket újít fel: az erre fordított összeg kétszeresével csökkentheti a társasági adó alapját. A műemléki ingatlanok karbantartásáért is jár kedvezmény, igaz, ez csak egyszeres. Levonható az adóalapból az az összeg is, amit valaki egy startupba fektet. Kisebb cégeknél az összeg két és félszeresével csökkenthető az adóalap, nagyobbaknál – vagyis 19 százalékos tao-t fizetőknél – a másfélszeresével.

Tao-kedvezményre számíthatnak azok is, akik az energiahatékonyság növelésére költenek, igaz, ez már szerényebb: a kedvezmény mértéke az elszámolható költség legfeljebb 30 százaléka (de legfeljebb 15 millió eurónak megfelelő forintösszeg) lehet. A kisvállalkozásoknál maximum 50, a közepesek pedig 40 százalékot vonhatnak le.

Félig beteljesült ígéretek

Tállai András NAV-elnök nem is olyan régen még az adóellenőrzés emberségesebbé tételét helyezte kilátásba, ám ez egyelőre korlátozottan valósul meg. Ígérete ellenére nem szerepel például az adócsomagban az, hogy 365 napban korlátozzák az ellenőrzések időtartamát.

Azt azonban nem lehet mondani, hogy semmit nem változtat a hivatal: a jövőben a vizsgálatot kockázatelemzés előzi meg, ennek alapján nemcsak azt dönti el a NAV, kit ellenőrizzen, de azt is, hogyan. Megtehetik a revizorok, hogy előbb egyeztetnek az adózóval, ha valamilyen kockázatot tárnak fel, büntetés helyett pedig felkínálják az önellenőrzés lehetőségét.

Módosul az adóbevallás is: az egyszerűsített bevallás és az adónyilatkozat helyett a magánszemélyek közvetlenül kérhetik a NAV-tól, hogy készítse el az adóbevallást. A kormány úgy számol, hogy ezzel a lehetőséggel négymillióan élnek.

Haladékot kapnak az automatások  

A piaci szereplők kérésének tesz eleget a kormány, amikor engedélyezi, hogy az étel- ital automatákat ún. automata felügyeleti egység (AFE) nélkül 2017. június 29-ig lehessen üzemelteteni. Szintén az átállást igyekeznek könnyíteni azzal, hogy az új jövedéki adótörvény főbb rendelkezései 2017. április 1-jén lépnek hatályba.

Forrás: HVG