Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere péntek délután benyújtott törvényjavaslata a nyugdíj mellett is dolgozók nyugdíjemelésének mikéntjéről és az egyéni nyugdíjszámlákhoz kapcsolódó kötelező adategyeztetésekről is rendelkezik – írja a napi.hu.

A javaslat főbb pontjai:

  • Azoknak, akik nyugdíj mellett is dolgoznak, a javaslat értelmében automatikusan emelnék a nyugdíjat. Korábban ezt még mindenkinek egyedileg kellett kérelmeznie, a mostani elképzelés szerint viszont hivatalból történne az emelés. A Balog Zoltán által benyújtott javaslat ezt azzal indokolja, hogy korábban sok jogosult nem igényelte az emelést, ezért az elmúlt években szerzett jogosultság érvényesítésére átmeneti szabályokat is tartalmaz a tervezet. Emellett azt az élethelyzetet is kezeli a módosítás, amikor a hozzátartozó részére kell az ellátást megállapítani.
  • Ahogyan arra korábban már az ONYF is felhívta a figyelmet, a mostani javaslat értelmében a korábbi adategyeztetés óta eltelt időszakra vonatkozóan a jövőben újabb egyeztetéseket kell lefolytatni az egyeztetési eljárással már érintett korcsoportokba tartozó biztosítottakkal, volt biztosítottakkal, mégpedig az adategyeztetési eljárás lezárását követő két év elteltével.
  • A tervezet szerint a már nyugdíjasok vagy olyan személy esetében, akinél már folyamatban van valamilyen ellátás megállapítása, nem kell lefolytatni az adategyeztetéseket. A javaslat kiemeli, hogy az 1955 és 1959 között születettek esetében az első adategyeztetések már lezajlottak. Az átmeneti rendelkezés arra ad elegendő időt, hogy a korábbi adategyeztetéssel lezárt időszakot követő keresetekre az ismételt adategyeztetést 2018. december 31-ig végezzék el.

Forrás: napi.hu