Legalábbis Angliában ez a helyzet: az egyetemek versenyében az első helyen végzett az Imperial College, és annak is a geológus szaka. Aki itt végez, az féléven belül 73 267 fontra számíthat egy évben. Ez körülbelül annyi, mint amennyit a miniszterelnök keres – írja a HVG.

Csakhogy a brit miniszterelnök általában túl van az ötvenen, míg a pályakezdő geológusok ezt a pénzt akkor viszik haza, amikor a harmincat sem érték el. A második helyen a London School of Economics végzett 68 ezer 933 fonttal. Ez a közgazdász képzés világhírű helye, de az első tíz között van még a közgazdasági kar Cambridge-ből. Ugyancsak több egyetem képviseli az informatikát. A csúcs ebben is az Imperial College (London). Az itt végzett informatikusok pályakezdőként 67 810 fontra számíthatnak – írja a Daily Mail.

Nem csoda, ha Magyarországról és más közép-kelet-európai országból áradnak a friss diplomások Nagy-Britanniába. Mindez persze az elit. Az átlagjövedelem már távolról sem ennyire csodás: 27 600 font. Ha valaki rossz szakon végez, akkor erről is csak álmodozhat. A pénz szempontjából rossz szaknak a bölcsészet számít Nagy-Britanniában is. A sereghajtó az egyetemek közül a liverpooli Hope egyetem, mely nem sok reményt nyújt pszichológus hallgatóinak. Ha végeznek, akkor 12 343 fontra számíthatnak egy évben. Ez amolyan értelmiségi létminimum Nagy-Britanniában.

Minthogy az oktatás komoly pénzt kíván a családoktól, ezért ugyancsak megfontolandó, hogy milyen egyetemre érdemes költeni. Átlagosan 9000 font egy éves tandíj a brit egyetemeken, ha hozzávesszük a megélhetés költségeit is. Így mindenki kiszámíthatja, hogy a pénz szempontjából melyik egyetem számít jónak vagy rossznak. Persze nyilvánvalóan nem csak a pénz számít a fiataloknak: Shakespeare hazájában tódulnak a dráma szakra, pedig pontosan tudják, a pályakezdő színészek anyagi megbecsülése tragikus. Vagy komikus?

Forrás: HVG