Tévednek a főnökök, ha úgy vélik: a teaszünet csak arra jó, hogy messziről elkerüljük a munkát. Egy új kutatás ennek pont az ellenkezőjét állítja: a teakészítés javít a hangulatunkon, sőt, segít a kreatív problémamegoldásban – írja a Házipatika.

 „Az eredmények igazolták azt, amit eddig is sejtettünk: a teaszünet gyakorlatilag is érzékelhető előnyökkel bír. Javítja a hangulatunkat, ami a munka számos területére kihat, például segíti a problémamegoldást is” - mondta a kutatást végző Suzanne Einother. Az összhatást több tényező kombinációja váltja ki: a tea elkészítésének folyamata, az íz- és illathatás, a teában található koffein és teanin jelenléte legalább annyira fontos, mint az a mozzanat, hogy megszakítjuk a munkát egy más folyamat kedvéért.

A kutatás a Food Quality and Preference szaklapban került jelent meg.

A Hollandiában végzett teszt során 150 teaivót vizsgáltak: három csoportra osztották őket, az egyik csoportnak teát kellett készítenie és meginnia egy rövid szünet során, a másik csoport édességet kapott, a harmadik egy pohár vizet. A szünet után különféle tesztek segítségével értékelték az egyes emberek kreativitását, hangulatát és motivációját: szójátékokat kellett játszaniuk vagy rajzolniuk egy idegen lényt. A tesztek során azok teljesítettek a legjobban, akik teát ittak, és nekik volt a leggyorsabb reakcióidejük, amikor nehéz problémákkal kellett szembenézniük.

Mindemellett már attól, hogy felkelünk az asztalunktól és készítünk magunknak egy teát, jobb lesz a hangulatunk. A tanulmány külön kitér arra, hogy az egyszerű, mindennapos cselekvések hosszú távon pozitívan hatnak ránk. Ugyanakkor az is érdekes, hogy a tea helyett fogyasztott édességek legalább ugyanannyira segítettek a hangulatfokozásban, ha nem jobban.

Az idézett kutatás mellett más tanulmányok is a tea jótékony hatásairól írnak: az egyik legjelentősebb szerint legalább napi négy bögre tea hat héten át jelentősen csökkenti a szervezet stresszhormonját, a kortizolt. Egy kínai felmérés szerint aki napi 2-3 alkalommal iszik teát, annak 37 százalékkal kisebb esélye van arra, hogy csípőtörést szenved. Egy párizsi kutatócsoport arra mutatott rá, hogy a rendszeres teafogyasztás kifejezetten jó hatással van a szívegészségre a flavonoidok miatt, más tanulmányok szerint pedig az ital nem csak a szívroham, hanem a diabétesz kialakulásának esélyét is csökkenti.

Forrás: Házipatika