Lórúgásszerű béremelés és a profitigény csökkentése a vállalkozók részéről, a szakképzés átalakítása elitképzéssel – „szakmunkásakadémia” helyett ebben látja a jövőt a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója, de Szamosi Lóránt szerint gyorsan kell cselekedni, „amíg itt, a Balaton térségében még rendelkezésre áll a képezhető munkaerő”. Egy észak-somogyi polgármester azt mondta a minap: vannak olyan számítások, miszerint lassan az egymilliót közelíti a határokon kívül dolgozók száma... – írja a sonline.hu.

Amúgy „fociakadémiai mintára” már gyerekkorban elcsábítanák az ország más tájékairól a leendő szakmunkásokat – a győri szakképzési klaszter vezetője beszélt arról nemrég a Népszabadságnak, hogy eddig a képzésben látták a jövőt, de már nincs, akit képezzenek, segéd- és betanított munkást se nagyon találnak, a cégek további terjeszkedésének ma már a munkaerőhiány szab gátat.

Nem az „akadémiában” látja a megoldást Szamosi Lóránt. – A mi régiónkban még van munkaerő, méghozzá képezhető – így a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója. – Ez abból is látszik, hogy milyen nagy az érdeklődés a felnőttképzéseink iránt. Az elvándorlás legfőbb ellenszere pedig a komoly béremelés lehet, amihez kétségtelenül vissza kell venni a profitigényből. Az állam részéről komoly gesztus a második szakma megszerzésének ingyenessé tétele, vagy az ételáfa csökkentése. Azt sem árt tudni, hogy évente 450 ezer forint egy szakács „kitaníttatása”. S bár a vállalkozói terhek csökkentése terén akad még teendő, nincs mese, a vállalkozók, a munkaadók részéről is gesztusokra van szükség. Az oktatásnak is akad bőven feladata, mi vállaljuk a minőségi szakképzést.

Szamosi jövőképváltást emlegetett, ennek jegyében honosítanák meg éppen Siófokon az elitképzést a vendéglátásban. – Szűk körű, válogatott elit számára indítanánk szakácsképzést az alapképzés mellett, eddig ezt a kettőt nem választottuk szét, de nem is tudtunk minőségi szakácsokat, felszolgálókat „produkálni” a minőségi éttermeknek. Az igényes vendégréteg lassan kialakul, és „gyerekanyag” is rendelkezésre áll, feltéve, ha sikerül felkelteni az érdeklődést a szakma iránt, ha sikerül elérni, hogy sikk legyen szakácsnak tanulni.

Siófokon ettől a tanévtől a helyben megállapított hiányszakmákat tanulókat részesíti ösztöndíjban az önkormányzat. – Előbb-utóbb remélhetően a vállalkozók is bekapcsolódnak és megvalósulhat a várossal közös finanszírozás – adott hangot optimizmusának a főigazgató. – Ez már közelítene a sokat emlegetett duális képzéshez, igaz, a német minta annyiban más, hogy ott a teljes gyakorlati képzést a vállalkozói, vállalati szektor finanszírozza... A szakképzési centrum az összekötő kapocs, nekünk kell kezdeményezni a ma még hiányzó szorosabb kapcsolatot a vállalkozókkal. S nekünk kell kitalálni, milyen szakmákra lehet szüksége a dél-balatoni régiónak a következő öt-tíz évben, de persze együtt a munkaadókkal. Ami nem könnyű, de az biztos: ebben a térségben nem az összeszerelő csarnokokban a jövő, azokba betanított munkások kellenek, de azt megoldja maga a cég, abban nincs szerepe a szakképzésnek. Nekünk egészen más a feladatunk, jövőképünk.

Szamosi szerint „káros” a sokat emlegetett szezon szavunk

Elit éttermek, vonzó egészségügyi szolgáltatás, már csak valamiféle, nem is feltétlenül turisztikai attrakcióra volna szükség és elfelejthetnénk „káros” szezon szavunkat, hiszen ötven percre vagyunk a fővárostól – erről Szamosi Lóránt a megyei kormányhivatal minapi szezonzáró vállalkozói fórumán beszélt, hozzátéve: az oktatás is ezt igyekszik segíteni elit szakácsképzéssel, borász- és egészségügyi oktatással, hiányszakmák tanításával, felnőttoktatással, régiós szolgáltató központként működve. A Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója arra is felhívta a figyelmet: csak a siófoki Krúdy iskolából nyaranta százhatvan gyakorlatos diákot, ingyen munkaerőt „adnak” a vállalkozói szektornak. – Ha csak őket sikerülne megtartani a szakmának, az országnak, az már előrelépés volna – jegyezte meg.

 Forrás: sonline.hu