Ki emlékszik már arra az ígéretre Orbán Viktortól, hogy senkit nem hagynak az út szélén? Amúgy ha kibővítjük: senkit nem hagynak egyedül az út szélén, tán még igaz is lett, hiszen egyre többen vannak margóra szorítva, a tiltakozó hangok pedig legfeljebb csak cincogás a kormány dübörgő propagandája mellett. A Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 azért most megpróbálta legalább kicsit felerősíteni a cincogást – írja a Népszava.

Az érdekképviselet közleményben hívja fel a figyelmet a védhetetlenül méltánytalan bánásmódra: a megváltozott munkaképességűek nem jutnak tisztes megélhetést biztosító bérhez sem a védett szervezeteknél, sem a magánszektorban, sem pedig a gazdasági társaságoknál, ahol csak azért alkalmazzák őket, hogy ne kelljen befizetni a rehabilitációs hozzájárulást.

A szakszervezet szerint nem sok idő maradt a problémák megoldására, mivel például a szakemberek külföldre vándorlása már ezt a területet is fenyegeti, ráadásul a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató társaságoknál egyébként is magas a fluktuáció. Kifogásolják azt is, hogy lényegében nem működik a Rehabilitációs Párbeszéd Bizottság, ezért lenne mielőbb össze kellene hívni a testületet az egyeztetések folytatása érdekében. Az ülésnek további aktualitást adna, hogy júliusban elkezdődött a megváltozott munkaképességűek közfoglalkoztatása, amelyről a kormány nem kérte ki a szakszervezet véleményét.

A HVDSZ 2000 szerint méltánytalan ezeket az embereket közmunkára ítélni, amely nem biztosítja valós rehabilitációjukat. Megengedhetetlen, hogy az alap közfoglalkoztatási bérnél is alacsonyabbat kapnak a megváltozott munkaképességűek, óránként 346 forintot, szemben a „normál” közfoglalkoztatásban dolgozók 455 forintos órabérével.

A HVDSZ szerint mielőbb változtatni kellene azon, hogy a megváltozott munkaképességűeket a létminimum szintjét egyébként sem elérő minimálbéren foglalkoztatják, általában csökkentett munkaidőben, béren kívüli juttatások nélkül. A HVDSZ 2000 idén tavasszal sztrájkbizottságot alapított követeléseinek érvényesítésére, amelyet követően egyeztetés kezdődött az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi), a szakszervezet egyelőre nem kapott megnyugtató választ felvetéseire.

Forrás: Népszava