Itt a tanévkezdés, így összegyűjtöttük a diákok számára nyitott kereseti lehetőségeket és pénzügyi forrásokat – írja az mfor.hu.

Gyakran esik a diákok választása a különböző diákmunkákra, ugyanis ezek a lehető legrugalmasabb kereseti lehetőségek a tanulmányok végzése mellett (főleg ha nem szeretnénk beleugrani a diákhitelspirálba). Ugyanakkor árnyoldala is van a munkavégzésnek az egyetemisták számára, ugyanis alkalmanként választani kell, hogy a tanulásnak vagy a pénzkeresésnek van prioritása számukra.

Mennyit kereshetsz diákmunkával?

Ha teljes munkaidőben dolgozol heti 40 órát, akkor az államilag meghatározott havi minimálbér bruttó 111 000 forint. Ha órabérrel kalkulálunk, akkor ez bruttó 639 forintot (a 16 százalékos személyi jövedelemadóból eredő levonások után körülbelül 536 forint, ugyanis járulékot nem vonnak le a diákbérből) jelent minden ledolgozott óra után. Ennél alacsonyabb tehát nem lehet az órabér diákmunka esetében sem.  

Ha valakinek bármilyen speciális szaktudása (például programozás vagy mérnöki ismeretek), illetve nyelvtudása van, akkor ennél jóval magasabbra (bruttó 700-1200 forintra, azaz nettó 588-1008 forint) is kúszhat az órabér. Az órabér nagysága azért is fontos, mert diákmunka esetén az elszámolás alapja a ledolgozott óraszám, amit jelenléti íven kell vezetni. Ez alapján történik meg a bérek számfejtése és utalása.

Mire elég ez?

Fontos hozzátenni, hogy a levonások után, így ha valaki teljes munkaidőben dolgozik diákként, akkor 86 ezer forintot tud megkeresni nettó 536 forintos órabérrel. Kevés nappali tagozatos hallgató tudja azonban megengedni magának, hogy teljes munkaidőben dolgozzon, ezért jóval gyakoribbak a 15-20 órás munkahetek teljesítése a tanulás mellett. Így ha részmunkaidős diákmunkáról van szó, akkor 42 ezer forintot lehet keresni, ami még a maximálisan felvehető diákhitelnél (havi 50 ezer forint) is alacsonyabb.

Nem nehéz azonban belátni, hogy ez kisebb vidéki városok kivételével messze nem elegendő összeg megélhetésre a budapesti egyetemistáknak, hiszen ott az albérletárak is jócskán magasabbak, mint mondjuk Szegeden vagy Pécsen. Budapesten lakhatási körülményektől függően ugyanis 30 ezer forinttól akár 60 ezer forintig is fizethetünk egy szobáért, lakótársak mellett, s akkor a stúdiólakásokról és egyedüllakó diákok számára gyakran megfizethetetlen kényelméről nem is beszéltünk.

Ez alapján érthető, hogy ha a cégek és a munkaközvetítők is egyre nehezebben találnak olyan diákokat, akik ennyi pénzért dolgoznának Budapesten. Vidéken már ennél nagyobb az eséllyel éri meg a diákoknak munkát vállalni ezért a bérért, a fővárosi hallgatóknak pedig előnyösebb, ha felveszik a diákhitelt, és a tanulásra fókuszálnak.

Azonban, ha valaki nem tud családi támogatást igénybe venni, akkor budapesti egyetemistaként elkerülhetetlen, hogy diákhitelt vegyen fel, s mellette még dolgozzon is. Ez konzervatív becsléssel is maximális havi diákhitellel (havi nettó 50 ezer forint) és félállásban való munkavégzéssel (heti 20 óra, körülbelül havi nettó 42 ezer forint) együtt havi nettó 92 ezer forintos jövedelmet jelent. Nem nehéz belátni, hogy ez az összeg a havi albérlet, bérlet, jegyzet- és könyvárakkal, havi étkezéssel együtt nem sok mindent fedez.

Ráadásul, aki államilag támogatott képzésben vesz részt, az inkább összébb húzza a nadrágszíjat, kevesebbet költ, többet tanul, s nem dolgozik (már ha megteheti) ugyanis heti 20 óra munka mellett nagyobb a kockázata annak, hogy rosszabb lesz a tanulmányi átlaga, és így nem részesül a tanulmányi ösztöndíjból. Önköltséges hallgatók esetén pedig nagyobb az esélye annak, hogy eleve jobban támogatja őket családjuk, így munka helyett a tanulásra tudnak koncentrálni.

Mikorra várható a diákmunkabér?

Bankszámlára történő utalás esetén minden hónap 10-én, ha ez hétvégére esik, akkor azt megelőző munkanapon kifizetésre kerülnek a diákbérek. Emellett készpénzes kifizetésre is lehetőség van.

Eltérések a nem diákmunkától

Az iskolaszövetkezeteknél már olyan diák is dolgozhat a kedvezőbb szabályok szerint, aki még csak most fejezte be a tanulmányait. Ennek oka, hogy a diákigazolvány még érvényes a tanév lejártát követő október 31-ig.

Mivel a diákmunkát biztosító cégek szövetkezeti formában működnek jórészt, ezért az első fizetéssel a szövetkezeti részjegy értékét (1000 forint) is levonják le, mely a teljes szövetkezeti tagság idejére érvényes. Ezt a kilépéskor kötelesek a szövetkezetek visszafizetni. 

Forrás: mfor.hu