A gazdaságilag fejlett országokban a munkavállalók közel fele a munkaidő egy részében otthonról dolgozik – olvasható a marketinginfo.hu-n.

Az online kommunikációs megoldások és az irodai eszközök fejlődésével már otthonunkban is éppen olyan hatékonyan tudjuk ellátni feladatainkat, mintha bent ülnénk az irodában. De ehhez tényleg csak a megfelelő technológiára van szükségünk? Vagy munkaszervezésben, esetleg lelkileg is fel kell készülnünk az otthoni munkára? El tudjuk kerülni, hogy az otthon végzett munka elhatalmasodjon az életünkön? Az innovatív irodaszer márkaként ismert Leitz felmérése többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

A világ egyértelműen a rugalmas munkavégzés felé halad. Kutatások kimutatták, hogy a gazdaságilag fejlett országokban a munkavállalók közel fele a munkaidő egy részében otthonról dolgozik, sőt ez az arány az irodai alkalmazottak, illetve szellemi munkát végzők körében mintegy 80%-ra tehető. Hasonló eredményt mutat a Leitz felmérése is, mely szerint az európai dolgozók 62%-a ma már minden héten munkája egy részét otthonról végzi el.

Munka otthonról - 20%-kal kevesebb pénzért?

Az otthoni munkavégzés sokféle dolgot jelenthet: a teljes munkaidőre kiterjedő, irodán kívül végzett ("off-site") munkától kezdve azon keresztül, hogy előzetes megállapodás alapján havonta vagy hetente néhány napot otthonról dolgozunk, egészen addig, hogy egy-két órára esténként vagy hétvégén leülünk a számítógépünk elé. A Leitz által megkérdezett munkavállalók közel fele azt nyilatkozta, hogy jelenlegi fizetése 20%-át is hajlandó lenne feláldozni azért, hogy saját lakásában dolgozhasson. Az otthoni munkavégzés lehetősége tehát sokunk számára vonzó tényező, és fontos eleme lehet akár egy állásajánlatnak is, de éppen ezért egyre aktuálisabbá válik a kérdés: valóban fel vagyunk készülve arra, hogy otthonról végezzük el irodai teendőinket?

A megfelelő technológia és infrastruktúra mellett a szakmai háttér is alapvető fontosságú

A technológia fejlődésének köszönhetően a munkaadók napjainkban komolyabb beruházás nélkül is képesek olyan eszközöket és technikai megoldásokat bocsátani dolgozóik rendelkezésére, amelyekkel a munkavállalók a nappaliban, a teraszon vagy akár a kertben is teljes értékű munkát tudnak végezni. A szellemi munkával foglalkozók ma már egyetlen laptoppal és vezeték nélküli interneteléréssel feladataik nagyon nagy százalékát el tudják látni.

Nagyobb cégek az alap infrastruktúra biztosítása mellett külön távmunka utasításban fektetik le az otthoni munkavégzés során betartandó szabályokat. Van, ahol például előírják, hogy az otthonunk többi részétől jól elválasztott helyiségben lehet csak dolgozni. Ugyanígy feltétel lehet az is, hogy az asztal munkafelülete megfelelő megvilágítással rendelkezzen, a gyakran használt tárgyak könnyen elérhetők legyenek, és használatuk ne igényelje a törzs elfordítását.

Azonban még a leghaladóbb szellemű vállalatoknál is sokkal több ráfordítás lenne szükséges ahhoz, hogy a szakmai tréningek tematikájába beemeljék a távmunkával kapcsolatos egyéb tudnivalókat, például rendkívül fontos lenne, hogy lelkileg is felkészítsék dolgozóikat az otthoni munkavégzéssel együtt járó kihívásokra.

Lélekben is fel kell készülnünk a távmunkára

Az otthoni munkavégzés kétségkívül sok előnnyel jár úgy a munkaadók, mint a munkavállalók számára, azonban ezeknek a pozitívumoknak sok egyéb tényezőt kell kiegyenlíteniük. Ha a dolgozó például nem rendelkezik kellő önállósággal, illetve nincs meg az irodán kívüli hatékony munkához szükséges önfegyelme, és nem képes saját maga beosztani az idejét, akkor a teljesítménye rövid időn belül romolhat, a munka könnyen feltorlódhat.

A Leitz által megkérdezettek számára a megszakítások hiánya az egyik legfontosabb előny, amit az otthoni munkavégzés jelent. Ha ugyanis sem a kollégák, sem a telefoncsörgések nem zavarnak meg munkavégzés közben, nyilvánvalóan könnyebben mélyülünk el a nagy koncentrációt igénylő feladatokban, és hatékonyabban, kreatívabban teljesíthetünk.

A Stanford Unversity kutatása szerint azonban a megkérdezettek többsége éppen az egyedüllétet, a gyengülő emberi és szakmai kapcsolatokat említi az otthoni munkavégzés legfőbb hátrányaként. Ezt erősíti meg a Leitz felmérése is, amelyben a válaszadók több mint harmada fél az elszigeteltségtől, a lehetőségekről való lemaradástól, és azt tartja a mobil-, illetve otthoni munkavégzés alapvető veszélyének, hogy esetleg nem elérhető kollégái számára, illetve az egyes projekteknél emiatt már nem is veszik figyelembe.

Forrás: marketinginfo.hu