A fekete ruhás nővérként ismertté vált civil aktivista a július elsejei Kossuth téri gigademonstráción jelentette be, hogy egy új, politikai pártok felett álló, a tenni akaró állampolgárokat tömörítő társaságot hoztak létre, Országépítők néven. Akkor azt is mondta: „Ahogyan a pedagógusok, úgy ők is keményen dolgoznak egész nyáron, mert szeretnék összegyűjteni azokat a civileket, akik egy más országot akarnak építeni". Azt is hozzátette, hogy erről bővebben csak szeptemberben kíván nyilatkozni, de addig is meg lehet őket keresni, és lehet hozzájuk csatlakozni. Azért, hogy egy év múlva ne ugyanez a dal legyen – írja a Népszabadság.

A nyár alatt nyolc szervezet állt be a „közös ernyő alá", ám a mozgalomnak nevet adó támogató mind nagyobb befolyást akart a szervezet döntéseibe, ezt viszont az érintettek, köztük Sándor Mária is elutasította. Mint azt lapunknak mondta: sem ő, sem a civil mozgalom nem eladó. Ha kell, naponta újra kezdik.

„Mostanra összeállt a program, az őszi országjáró helyszínek is megvannak, de a szervezetnek nincs neve" – mondta lapunknak a fekete ruhás ápolónő. Hozzátette: pontosan tudja, mekkora szükség van rájuk, hiszen a sajtószabadság korlátozott, a kormányzati székek elkoptak, az ellenzék parlamenti jelenléte formális éppen ezért a társadalom a civilektől várja a kiutat, a hatékony fellépést.

Forrás: Népszabadság