A munkaerőhiány miatt országszerte egyre nagyobb nehézséget okoz a háziorvosi ügyeleti rendszer biztosítása. Leginkább az alacsony óradíjak miatt nem találni elegendő ügyelő orvost, és bár a helyzeten érdemben csak a finanszírozás jelentősebb emelése javíthat, a Sürgősségi Ügyeleti Ellátók Egyesülete szerint már az is örvendetes, ha – miként a szaktárca ígéri – szeptembertől 4,1 milliárd forinttal több jut erre a feladatra – olvasható a Magyar Időkben.

„Az utóbbi pár évben egyre komolyabb feladat az óraszám lefedése megfelelő emberi és szakmai kvalitású orvosokkal. Minden hónapért meg kell küzdeni” – írta az adonyi polgármesternek címzett levelében az év elején a helyi háziorvosi ügyelet főorvosa. Glaszhütter Csaba azért fordult a városvezetéshez, hogy támogatásukkal 2000-ről 3000 forintra emelhesse az ügyelő orvosok, 1300-ról 1800-ra az ápolók és 1100-ról 1600-ra a gépkocsivezetők óradíját. − A képviselő-testület ez esetben megszavazta azt a kiegészítő támogatást, amellyel talán gördülékenyebben biztosítható a háziorvosi ügyeleti ellátás, erre azonban nem minden település képes, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott fejpénz pedig reálértéken több mint tíz éve nem emelkedett – mondta lapunk érdeklődésére a Sürgősségi Ügyeleti Ellátók Egyesületének elnöke. Rédei József tájékoztatása szerint jelenleg óránként átlagosan 2-3 ezer forintot kap egy ügyelő orvos, de van, ahol az óradíj csupán 1600 forint, és olyan hely is – bár ez igen ritka –, ahol 4500-5000 forint. Jellemzően minél kisebb egy település és minél távolabb van a várostól, annál magasabb ez az összeg, ami ugyanakkor sehol sem éri el a kórházak 5-10 ezer forintos ügyeleti díját. Összehasonlításként: a kirendelt védői és pártfogó ügyvédi óradíjat a parlament 5000 forintban állapította meg, de az építőiparban a jogszabály által előírt minimális rezsióradíj is 2500 forint volt már tavaly.

Az alacsony ügyeleti díj az egyik fő oka annak, hogy nehezen találni ügyelő doktorokat, a háziorvosi ügyeletben ugyanis − az elnevezéssel ellentétben − ma már nem csak, sőt nem is elsősorban háziorvosok dolgoznak. Mint az egyesületi elnök elmondta, csak néhány településnek van olyan szerződése a háziorvossal, amely kötelezi őt az ügyeletre, egyébként a családorvosok közül már inkább az idősek vállalnak ügyeletet nyugdíj-kiegészítésként, de a legnagyobb számban kórházi és mentőorvosok mennek ki a betegekhez, közülük is főleg a fiatalok vállalkoznak erre.

Szilárd András, a Csongrád Megyei Háziorvosi Kamara elnöke a Délmagyar.hu-nak úgy fogalmazott: „Amellett, hogy az éjszakázás nagyon megterhelő, akárhogyan nézzük, ez túlmunka, amit kiemelten kellene kezelni.” A lap által készített összeállításból is az derül ki, hogy a jelenlegi feltételek mellett egyre nehezebb kiállítani a háziorvosi ügyeletet.

Az országban ma körülbelül 300-400 orvosi ügyeleti szolgálatot működtetnek, ezek összességében mintegy nyolcezer orvost, ápolót és gépkocsivezetőt foglalkoztatnak. Rédei József szerint azon települések számára, ahol most kritikus a helyzet, nagy segítség lesz, ha szeptembertől valóban 4,1 milliárd forinttal több jut erre a feladatra, ahogyan azt a szaktárcánál ígérik. Ezzel a finanszírozás a becslések szerint elérheti a lakosonkénti 58-59 forintot. Az intézkedés nagyban segíti a működőképesség fenntartását, és kiindulóalapot jelenthet az ügyeleti ellátás színvonalának emeléséhez. Az egyesületi elnök szerint azonban hosszú távon és megnyugtatóan csak a finanszírozási díj érdemi emelésével rendeződhet a helyzet, addig komoly logisztikát igényel, hogy mindig mindenütt legyen ügyelő orvos.

A szakemberhiányt az is enyhítené valamelyest, ha csak valóban indokolt esetben hívnák házhoz az orvosi ügyeletet. Ez különösen a szórványtelepüléseken és azokon a területeken lényeges, amelyek nagy távolságra vannak az orvosi rendelőtől, ezért maga az utazás is sok időt vesz igénybe. A Sopronkövesd és Nagylózsd háziorvosi ügyeletét ellátó Erdélyi Miklós például kifejezetten azt kéri betegeitől a honlapján, hogy csak szükséges esetben vegyék igénybe az orvosi ügyeletet, és ne keressék fel azért, mert nem akartak vagy nem tudtak a háziorvoshoz elmenni a rendelési időben.

Forrás: Magyar Idők